2009-08-07
Nyhet

Problemet med Linux

Jag har diskuterat användarupplevelsen för de som kör Linux på “skrivbordet” och kommit fram till att Linux problem är inte att det inte är tekniskt kompetent, för det sparkar stjärt med det mesta.

Istället är problemet att det inte finns en sammanhållande kraft som driver Linux på desktopen framåt. Linux på servrarna klarar sig alldeles utmärkt, och där kan det finnas 4711 olika distributioner, men på skrivbordet krävs det att Novell och Red Hat gör gemensam sak, släpar ut den gamla trötta ödlan SuSE och begraver den en gång för alla och istället satsar på att ta fram regler för en applikation och ett grafiskt gränssnitt ska bete sig.

Idag är det inte alls ovanligt att kort-kommandot för cut-and-paste är olika beroende på vilken applikation man använder. Inte ens Windows är så uselt.

Pakethanteringen i Linux är ett kapitel för sig. En bekant testade Linux för första gången och allt såg till en början bra ut men helt plötslligt blev han kommenderad ner i en terminal och där skulle ett antal kommandon för att hämta och installera ett paket utföras. Den bekante i fråga är Mac-användare och hade varken tid eller lust att börja rota i det och gav helt enkelt upp.

En Linux-användare mindre. Jag tror inte han är ensam av att bli “avtänd” av upplevelsen att installera Linux på sin notebook. Och då var det ändå Ubuntu som testades, och en mer användarvänlig distribution är nog svår att hitta.

Linux är teknikstyrt, utvecklat av drivor av nördar som inte ser till helheten utan endast till det som just de är intresserade av. Mac OS X med Aqua är utvecklat och designat med användarna i fokus. Med de regler som finns blir det betydligt enklare för utvecklarna att veta hur deras applikation ska bete sig, och som bonus får de också ett incitament för att deras applikationer ska se bra ut, de tvingas tänka ett varv till för de vet att Mac-användare är kräsna användare.

Linuxutvecklarna lever kvar i världen att ett program kan lika gärna köras i terminalen, med tio parametrar, bara det får jobbet gjort.

Det är dags för Linuxanvändarna att bli lika kräsna som vi Mac-användare är.© 2021 Omsoc Publishing AB