2011-07-07
Nyhet

Oracles fajt med Google kan drabba Androidanvändare

Jag har i flera texter här på Macpro diskuterat varför Android har problem och hur Google har skapat dem. Det handlar om fragmenteringen av de olika versionerna av operativsystemet som nu är på väg att minska rejält tack vare att allt fler tillverkare nu är uppe på version 2.1 eller 2.2 av operativsystemet. Vidare har jag diskuterat hur Android Market hade kunna bidra till att bromsa utvecklingen av Android som plattform, men även här har Google börjat städa upp bland trojaner och usla piratkopior av framgångsrika applikationer. Ett annat problem som blev aktuellt alldeles nyligen var nyheten från HTC att deras storsäljare från förra året, HTC Desire, inte skulle kunna uppdateras till Android 2.3 eftersom operativsystemet inte rymdes i telefonen. Och detta på en mobiltelefon som var ett år gammal. HTC tog senare tillbaka uttalandet men vad jag läst senare så kommer HTC att på något sätt banta ned koden i Android 2.3 för att klämma in det i en Desire. Är detta Googles fel, eller HTC:s? Både och anser jag, kommunikationen företagen emellan verkar vara mindre bra och kanske är Google inte så öppet med hur stora krav på hårdvaran som kommande versioner av operativsystemet kommer att ställa. Men detta är småpotatis jämfört med den surdeg som legat hos en domstol sedan förra året.

Oracle gillar pengar

Efter att Oracle köpte Sun Microsystems för två år sedan så har Oracle som bekant satt igång att mjölka alla de produkter och patent som Sun Microsystems skapade för allt vad de är värda. Kanske skulle Sun Microsystems själva ha gjort det och på så sätt överlevt, men samtidigt var det aldrig riktigt Sun:s sätt att göra affärer på. Istället så var Sun de snälla killarna som gav bort Java och öppnade upp Solaris. Nu är det hur som helst slut med det sedan i mitten på 2009 och ett tydligt tecken på detta är Oracles fajt med Google över de senares Javamotor, Dalvik, som används i alla Android-telefoner.

Google använder sig nämligen av patent i Dalvik som Oracle äger, och eftersom Google i sedvanlig ordning tar först och frågar sen så har de inte helt överraskande retat upp Oracle rejält, och de senare ser givetvis sin chans att dra in ännu mer pengar. Stämningen landade i domstol förra året efter att Oracle köpt Sun Microsystems och till Oracles fördel finns ett första uttalande från domaren i målet där denne lutade åt Oracles fördel, något som enligt amerikanska advokater ofta indikerar hur patenttvister brukar sluta.

Oracle vore givetvis inte Oracle om de inte drog till med en rejäl summa för att bli kompisar med Google igen. Oracles hantering av sina egna kunder, stora som små, visar gång efter annan att det är ett företag man inte gärna gör affärer med. Den här gången ligger Oracles krav på 15-20 dollar per såld Android-telefon, vilket inte bara placerar kostnaden per telefon för alla de tillverkare som använder Android i samma kostnadsklass som om de istället licensierat Windows Phone 7 från Microsoft, utan också lär innebära en negativ utveckling för slutpriset för en Androidtelefon.

Android har andra problem också. Microsoft har redan tecknat ett avtal med bland andra HTC om en ersättning på 15 dollar per såld Android-telefon då de menar att teknik som Microsoft utvecklat finns i Android. Samsung står näst på listan över de företag som Microsoft planerar att klämma på pengar.

Android växer så det knakar bland kinesiska tillverkare av mobiltelefoner. Jonathan Goldberg, en analytiker på Deutsche Bank, gissar att dessa tillverkare av mobiltelefoner kommer att fortsätta göra det, men istället kommer de att fortsätta arbeta med Android på egen hand och fjärna sig från Google och på så sätt skapa en egen version av Android som garanterat kommer att ställa till problem för Android Market och de tredjepartsutvecklare som säljer sina applikationer där, och givetvis också för Google som tappar viktiga intäktskällor om kineserna börjar ta bort inbyggda kopplingar till Googles tjänster.

Givetvis är detta endast spekulationer från Goldbergs sida, men det kan också ligga mycket i vad han säger. Kinesiska företag är ökända för att fullständigt strunta i patent och immateriella rättigheter och kopierar och stjäl vad de önskar för sina egna syften.

Fördel: Microsoft

Det egna vittjandet av Androidtillverkarnas fickor, men också den kommande domen i målet mellan Oracle och Google, kan mycket väl innebära att Microsoft får det lyft de behöver i fajten mot inte bara Android utan också mot RIM och Apple. För om kostnaden för att tillverka en Android-telefon blir högre än vad samma telefon med Windows Phone 7 skulle landa på per enhet så finns det ju ingen anledning, egentligen, för HTC, Samsung och de andra, att fortsätta arbeta med Android. Fördelarna gentemot Android är många; Microsoft har en tajtare kontroll över sin applikationsbutik, tajtare kommunikation med telefontillverkarna vilket ger bättre information om dagens modeller kan köra Windows Phone 8, och sedan ska vi givetvis inte glömma bort Nokias samarbete med Microsoft. Oavsett vad man tycker om Samsung, HTC och LG som telefontillverkare så har de inte ett riktigt lika starkt varumärke som Nokia har. Nokia är mer premium, trots den egna misshandeln av varumärket, och kan de japanska och koreanska mobiltillverkarna börja frottera sig tillsammans med Microsoft och Nokia, till en lägre kostnad per enhet jämfört med att hållas på en armslängds avstånd av Google för att få använda Android, ja då har Google rejäla problem.

Oracle vet givetvis om detta, och de vill självklart att Android ska lyckas eftersom det innebär mer pengar till dem, en bredare användning av Java och för att Oracle och dess ägare och grundare, Larry Ellison, är en av Microsofts största fiender. Google vill knappast betala Oracle en massa pengar, och det vill givetvis inte telefontillverkarna heller som idag har enormt goda marginaler på varje såld telefon just på grund av att operativsystemet är gratis.

Så vad kan vi vänta oss då? En rejäl omskrivning av Android för att komma runt Oracles patent, och kanske ett Google som i framtiden pratar mer med sina parners på hårdvarusidan så de slipper så med byxorna nere som HTC fick göra i fallet Desire och Android 2.3.

Oavsett vad, så går vi en enormt spännande tid till mötes på mobilmarknaden under hösten och vintern. Med en iPhone 5 som sägs vara på gång, och givetvis massor med intressanta modeller från Android-hållet, samt ett blödande Nokia och ett sjunkande RIM, så tror jag vi får se en omstöpning av hela branschen de närmaste 2-3 kvartalen.© 2019 Omsoc Publishing AB