Android och jag

Shawn Blanc:

Android should be reserved for those who know what they are getting into. If someone I know needs a recommendation for what smart phone to get, I would not recommend Android to them.

To those who want to use Android, I say go for it. I don’t think that choice is wrong — there are many fine things about the Android OS and many things it does differently and better than iOS.

Det vore skönt om Android 4 kunde leverera mer än tidigare Androidversioner. Det vore skönt om Android 4 blev ett avstamp för alla Androidägare som likt PC/Windows-ägare under så många år upprepat mantrat ”Nästa version / nästa hårdvara / nästa servicepack kommer att göra allt så mycket bättre”.

Liknelsen mellan PC/Windows-världen och Androidvärlden är passande på så många fler sätt än vad jag först själv insåg.

Det finns som bekant en uppsjö av olika modeller, långt ifrån alla befinner sig på samma version eller generation av Android, mycket beroende på att tillverkarna av Androidtelefoner har egenheten att släppa en ny flaggskeppsmodell, en ”iPhone-dödare” för att citera kvällspressen och mindre upplysta pryltidningar/bloggar, och ett år senare meddela att den modell du pungat ut premiumpengar för inte kommer att kunna köra den nästa, heta, versionen av Android. Anledningarna varierar säkert, men oftast tycks det vara att tillverkarna av telefonerna inte tagit höjd för vad som komma skall, vilket i sin tur mycket väl kan bero på Googles usla kommunikation till tillverkarna. Vill man exempelvis lägga på Android 4 på Samsung Galaxy S så går det enligt diskussioner jag haft på Twitter, men det är inte supportat av tillverkaren, Samsung, utan jag får lägga in det själv. Får jag problem med telefonen därefter lär Samsung knappast vara tillmötesgående och fixa telefonen åt mig. Detta är okej för datorkunniga och andra som gillar att pilla och mecka, precis som de som jailbreakar sina iOS-enheter, men för gemene man, de 90+ procent av marknaden som vill ha något som bara fungerar på jobbet eller i vardagen, så är det inte okej. De vill ha något som är officiellt, supportat och som de vet kan göra vad tillverkaren har lovat.

Det handlar också, givetvis, om vad man föredrar. Efter att ha jobbat professionellt med datorer och IT-drift sedan jag var 21 (jag fyller 38 i Februari… do the math och lägg datumet 8/2 på minnet – jag förväntar mig givetvis drivor av gåvor från folket.. :-) ) så har jag lärt mig att uppskatta enkelhet och förutsägbarhet. iOS har haft sina beskärda problem med buggar och problem, men det är långt ifrån samma mängd och på samma nivå som Android som plattform. Som kund vet jag inte vem jag ska klaga hos om min Android-telefon inte fungerar. Ska jag ringa Google (vilket ju i princip är omöjligt), eller ska jag kontakta tillverkaren? Är det inte ett hårdvarufel sitter jag som kund i sjön och det är för mig inte okej då jag inte längre orkar eller har tålamod att pillla med de här grejerna.

Jag ägde under drygt ett år en HTC Desire och överlag gillade jag telefonen och med HTC:s egna grafiska gränssnitt ovanpå Android 2.2 men det fanns problem:

Dialogrutor, grafiska effekter och annat verkar ta mer plats och annat, som tangentbordet, kläms ihop i skärmens nederkant och även om det går att vänja sig vid så tar det lite tid om man som jag kört iPhone i över tre år nu.

Det är som jag skrev en fråga om vad man föredrar, men också vad man är van vid. Jag har i princip uteslutande kört iPhone sedan dess lansering 2007, med avstickare till både Windows Phone 7 och Android 2.1 och 2.2 via HTC Legend och senare HTC Desire, men jag har alltid återvänt till iOS, dels för att plattformen gör vad den ska, och dels för att jag är ”fast” i App Store och Apples ekosystem. Givetvis skulle jag kunna bryta mig loss utan större problem och gå Google-vägen till Android-market, men det finns hela tiden en gnagande känsla av att telefonen jag köper idag inte kommer att kunna köra nästa stora version av Android, eller att applikationerna jag köpt i Android Market inte kommer att fungera när Android uppdaterats. Apples hårda grepp om såväl utvecklare som användare gör att upplevelsen är i princip enhetlig, och för utvecklarna och användarna är detta en trygghet då de vet att utvecklarna kommer att uppgradera sina applikationer för att fungera med nästa version av iOS, och utvecklarna vet att användarna kommer att fortsätta köpa deras applikationer då de fungerar oavsett vilken version av iOS de kör (här finns, givetvis, undantag).

Nästa år har jag för avsikt att skaffa en telefon baserad på Android 4. Jag har ingen aning om vilken modell jag ska välja, det finns ju några att välja på, men räkna med att jag lär fråga er läsare om råd.


Kommentarer eller synpunkter? Kontakta mig via Twitter eller App.net.

Stötta gärna Macpro via Flattrflattr this!