2010-07-30
Nyhet

iPhone 4

Inför leveransen av mitt testexemplar var det svårt att inte ha ett antal förutfattade meningar om iPhone 4. Snabbare, tunnare, glasytor som krossas om man råkar titta på den, antennproblem, en grym skärm, och så vidare.

Som så många gånger förr är det förutfattade meningar som är det absolut farligaste man kan låta uppta sin tid med. Det är inget fel på mottagningen, “dödsgreppet” som så många pratat och skrivit om är inget problem i Sverige med våra betydligt starkare och bättre 3G-nät. Apple hade vänligheten att skicka med en så kallad “bumper”, alltså ett stötskydd för iPhone 4, som jag monterade på och jag noterade ingen förbättring i mottagningen, eftersom bumpern försöker fixa ett problem som inte finns här. Bumpern åkte för övrigt av efter ett par timmar, den är i vägen och förstör hela upplevelsen med iPhone 4:s superläckra yta.

Intressant detalj: Apple skriver inte längre ut lagringskapaciteten bakpå telefonen. Åtminstone inte på det testex jag fått skickat till mig.

<

p>

Skärmen, Retina Display som Apple kallar den, är precis så bra som alla skriver. Bilden här ovan (som jag tyvärr inte minns källan till längre) visar skillnaden mellan en iPhone 3GS och en iPhone 4. Upplösningen är onekligen högre, 960 x 640 med 326 ppi och den matchar den högre upplösningen i den suveräna kameran med 5 megapixels upplösning (720p och hela 30 fps), och inbyggd LED-blixt som Apple byggt in i iPhone 4. Att filma med iPhone 3GS var en minst sagt blandad upplevelse, medan att göra samma sak med iPhone 4 är ett rent nöje. Detta har vi utöver kameran givetvis den nya A4-processorn att tacka för, som verkligen lyfter prestanda i iO4 något enormt. Flerprogramskörningen flyter på som aldrig förr och en funktion som att ta en bild med kameran från SMS/MMS-programmet som i iPhone 3GS tog sin lilla tid att göra sin grej är blixtsnabb i iPhone 4, om man jämför de båda modellerna med samma operativsystemsversion. Batteritiden upplever jag också är märkbart förbättrad. Ljudkvaliteten i telefonen är påtagligt bättre och huruvuda det inbyggda gyroskopet blir välanvänt eller inte lär framtiden utvisa; främst är funktionen för spel och liknande applikationer.

Så långt allt väl. Finns det några mindre bra sidor av telefonen? Egentligen inte. Glasytorna på fram- och baksidan tål troligen inte stryk lika väl som baksidan på gamla 3GS. iPhone 4 är en hal upplevelse, det är svårt att få ett ordentligt grepp om den och man måste helt klart lära om hur man greppar en iPhone. Form över funktion? Både ja och nej. Telefonen glider enklare ner i fickan och det är bra, men jag är inte så säker på om en snyggare design och fördelarna med ett halare yttre ska gå före om man riskerar att tappa telefonen när man plockar upp den. Apple kunde vidare ha ansträngt sig och inkluderat ett bättre headset i kartongen än det vi fått dras med sedan den första iPhonemodellen, eller åtminstone själva tagit fram ett trådlöst dito som faktiskt fungerar. De har ju försökt en gång, men med uselt resultat.

Men det är nog allt jag har att komma i form av gnäll. Man skulle helt klart kunnat önska att iPhone 4 hade stöd för 4G-nätverk, bättre stöd för Exchange Server (exempelvis delade kalendrar och brevlådor), en version med 64 GB lagringsyta, och så vidare. Men iPhone 4 är så bra som den kan bli i sitt nuvarande utförande, och en del tillkortakommanden går att fixa via mjukvara i form av framtida versioner av iOS. Stöd för 4G-nätverk hade i dagsläget varken gjort till eller ifrån för en stor majoritet av användare i Sverige och hade sannolikt försämrat batteritiden i iPhone 4, precis som den gjort med HTC Evo 4G.

iPhone 4 är marknadens bästa smartphone. Precis som med iPhone 3GS och iPhone 3G innan den är det för det som iPhone 4 inte innehåller, snarare än vad den innehåller. Inget onödigt klutter, utan varenda funktion i iOS 4 är extremt genomtänkt. Sånt gillar jag, och det är nog också varför jag väljer iPhone 4 framför exempelvis en HTC Desire.

Det finns inget bättre gränssnitt för ett operativsystem i en mobiltelefon idag, de som använt Android 2.1 tror jag förstår vad jag pratar om, och telefonens blixtrande prestanda och tokfräscha skärm gör att man inte kan hålla händerna från den. Det sistnämnda är en känsla jag inte upplevt sedan jag köpte min första iPhone, vilket var Edge-modellen.

Att Apple nu också beslutat släppa iPhone fri utan operatörslås till helt humana priser, gör inte saken sämre. Är detta marknadens bästa smartphone? Med största sannolikhet, ja. Funktionsmässigt finns det Androidmobiler som spöar iOS 4 på vissa områden, och inom andra är det den raka motsatsen. Men ser man till hur telefonen är att använda, är detta den bästa plattform som går att köpa för pengar idag.

iPhone 4 är en ny förpackning för iOS 4. Är man nöjd med en iPhone 3GS ska man stanna där, men när man väl testat en iPhone 4 är det svårt, för att inte säga nästintill omöjligt, att återvända till en äldre modell.

Tillverkare: Apple
Pris: Utan abonnemang: Från 5899 kronor inkl. moms. Med abonnemang: Från 0 kronor med abonnemang hos Tre.
Köp den hos: Tre (se ovan). Olåsta iPhone 4 förväntas också säljas via Apple Store inom kort.© 2019 Omsoc Publishing AB