2011-11-08
Test

LG ST600 SmartTV Upgrader

Det finns många små mediaburkar på marknaden idag. Jag har testat en och annan av dem det senaste året och en del är smarta, andra mindre dito. ST600 kallar sig SmartTV Upgrader, vilket är ett ganska kaxigt uttalande, där tanken är att vi som kunder ska kunna ta våra äldre, lite mer korkade, TV-apparater och “uppgradera” dem till en högre nivå.

Burken är inte mycket större än en Apple TV 2 och ryms nästan i din handflata då storleken inte är större än 11 x 11 centimeter. Då den inte innehåller några rörliga delar är den helt knäpptyst vilket är trevligt. Anslutningarna på baksidan är ganska enkla att summera: HDMI, ethernet, SP/DIF-anslutning för ljud och elnätet. På sidan hittar du en USB-port och en reset-knapp. USB-porten kan användas för att koppla in externa hårddiskar eller fickminnen med filmer på om du inte kan eller vill använda nätverksanslutningen för det ändamålet, men det bör samtidigt sägas att om du inte har bredband till ditt hem och antingen trådlöst eller trådbundet nätverk i hemmet så är en produkt som ST600 i princip värdelös eftersom den bygger så mycket av sin funktionalitet på material från Internet.

Det första intrycket från ST600 är en aning förvirrande. När enheten kopplas in slår den på sig själv direkt och börjar starta upp. Sen slår den av sig. Så jag slår på den igen och då startar den upp som den ska. Även fastän enheten testades med trådbundet nätverk så meddelar ST600 att den inte har en fungerande Internetanslutning i några sekunder innan den förstått att allt är väl och den kan prata med omvärlden. Det är ingen jättegrej men att initiera nätverket och begära en IP-adress via DHCP tar inte många sekunder och det kan gott och väl göras under uppstarten av ST600 som tar ungefär tio sekunder. Det första jag gjorde var att uppgradera programvaran i enheten, vilket jag hade hört skulle resultera i att enheten fick tillgång till LG:s egna applikationsbutik på nätet som sedan tidigare också finns där för företagets smarta TV-apparater. En ny programvara fanns och uppdateringen tog lite tid men till slut så var den klar, varvid ST600 stängde av sig igen. Åter igen, inget allvarligt men det är lätt att bli nervös när en enhet uppgraderar sin egna programvara och sedan stänger av sig, en omstart hade varit betydligt bättre efter avslutad uppgradering.

Nu. Fast ändå inte.

När uppgraderingen var inlagd och ST600 startad igen så fanns nu äntligen Media Link, en liten applikation med ett ett ganska intetsägande namn, men bakom det namnet döljer sig en klient för Plex Media Server. Åtminstone borde det vara så, men jag har vid upprepade tillfällen testat att försöka ansluta till Plex Media Server från en ST600, men det fungerar inte. Andra Plex-klienter hittar servern utan minsta problem, men något i ST600 står inte helt rätt till, det är ett som är säkert.

Utöver det finns i ST600 bland annat programvara inlagd för SF:s nättjänst för filmvisande, SF Anytime, vilket är riktigt trevligt. Även om Media Link hade fungerat så är det oklart om det hade inneburit ett stöd för alla de insticksprogram som finns för Plex.

Utöver det finns här en webbläsare (det går att ansluta både tangentbord och mus till ST600 vilket torde förenkla surfandet en aning) och ett antal andra “premiumtjänster” som exempelvis YouTube och nyss nämnda SF Anytime, och sedan finns det en möjlighet att kolla på film, bilder eller lyssna på musik via ST600. Filmvisningen är givetvis den intressantaste funktionen så därför var det med viss förväntan som nätverket genomsöktes efter min filserver. Och jodå, den hittades utan problem, och jag fick logga in med mitt konto och lösenord för att komma åt filmerna. Problemet med det är bara att jag fick logga in först en gång för att se de utdelade mapparna, och sedan en gång till för att komma åt en utdelad mapp. Ville jag byta mapp så fick jag mata in namn och lösenord igen. Har man många utdelade mappar blir det lätt lite smått irriterande utan att överdriva, även om man tack och lov kan spara inloggningsinformationen i enheten så man åtminstone inte behöver göra om det.

I normala fall slår man in namn och lösenord en gång och sedan har man tillgång till de mappar som kontot medger, men så är det alltså inte här. Kanske något LG fixar i en framtida version av programvaran?

Eftersom ST600 inte laddar ned och sparar någon metainformation om varje film eller TV-program så blir filbläddrandet en ganska fadd upplevelse. Att enheten dessutom inte är den rappaste när det gäller allt från att starta eller stoppa en film eller bara tiden det tar för ST600 att reagera efter att man tryckt på en knapp på fjärrkontrollen bidrar inte direkt till att plussa på upplevelsekontot.

Trivs bäst med 1080p

Jag har inte nämnt så mycket om installationsprocessen, och det är inte mycket mer att säga utöver det som tidigare nämndes om uppgraderingen, för ST600 känner själv av vad din TV klarar av, vilket är ett plus i kanten. Å andra sidan är ST600 inget vidare på att göra något konstruktivt om man spelar material i lägre upplösningar än 1080p. Jämfört med en Apple TV 2, som å andra sidan endast klarar 720p, så ser exempelvis en rippad DVD-film bra mycket bättre ut när den spelas genom en Apple TV 2 jämfört med en ST600. Den senare borde själv sänka upplösningen vid uppspelning av material med en lägre upplösning för en rippad DVD är snudd på olidlig att se på en ST600. Å andra sidan är samma maskin närmast glimrande när man skickar på en film med upplösningen 1080p. Bildkvaliteten är riktigt njutbar och även ljudåtergivningen känns klockren.

Så, ska man då summera ST600 så är det en liten burk med stor potential. Framtida versioner av operativsystem får gärna innehålla inte bara den så efterlängtade applikationsbutiken utan också en större optimering av prestandan i maskinen. Din TV kanske inte nödvändigtvis blir så mycket smartare med en ST600, mycket beroende på att de allra flesta riktigt trevliga nättjänster ännu inte finns i Sverige, men den blir bra mycket roligare och då i synnerhet om du redan har en befintlig, högupplöst samling med filmer som du rippat till hårddisk.

Prislappen ligger på cirka 1500 kronor och jämfört med en Apple TV 2, som ligger runt tusenlappen. Jag har valt AppleTV 2 och det finns tyvärr ingenting i ST600 som gör att jag ångrar det beslutet.

Tillverkare: LG
Pris: cirka 1500 kronor© 2021 Omsoc Publishing AB