2012-01-02
Test

Logitech HD Pro Webcam C910

Inte illa. Nej, inte illa alls faktiskt. Logitechs HD Pro Webcam C910 må vara dyr, strax under tusenlappen, och vad den saknar i smidighet när det gäller själva installationen har den igen i kvalitet.

 

De två bildexemplen säger egentligen det mesta. Den övre bilden tagen med Logitech-kameran, den nedre bilden är tagen med en iSight-kamera inbyggd i min 24″ Apple Cinema Display här intill. Hade jag haft en Firewire 400 800-kabel hade jag haft med ett exempel med den gamla iSight-kameran Apple tidigare sålde separat (jag har två av dessa rackare. Fina grejer!) också.

Logitech HD Pro Webcam C910 är alltså en extern webbkamera som du hänger ovanpå skärmen. Fästet känns stabilt men den passar inte riktigt Apples tunna skärmar utan verkar vara bättre gjord för lite tjockare prylarl Även om man kan klämma åt den en del så sitter den aldrig riktigt fast. Kameran är officiellt gjord för Windows (och låter sig installeras utan klagomål eller motstånd i Windows 7) i allehanda versioner men fungerar också utmärkt med Mac OS X Snow Leopard.

Kameran klarar upp till full HD-upplösning, alltså 1080p, vilket är betydligt lägre än vad Apples iSight-kamera klarar. Här finns dock en fälla att tänka på; när man använder Photobooth, vilket jag gjorde för detta test, så tas inte bilderna i högre upplösning än 640×480 pixlar. C910 klarar upp till 1080p (1920×1080 pixlar) enligt den egna specifikationen. Apples inbyggda iSight-kameror klarar upp till 1280×1024 pixlar, vilket du också får ut om du tittar på video “live” genom kameran men så snart du tar en bild med kameran och då använder de API:er som Apple erbjuder för att ta bilder via kameran så skalas bilden alltså ned till 640×480 pixlar, oavsett applikation. Varför Apple valt att göra på detta viset är för mig okänt. Äldre versioner av de inbyggda iSight-kamerorna, exempelvis de som är inbyggda i de äldre Macbook Pro-maskinerna (generationen före Unibody) har rapporterats kunna ta bilder i 1280×1024 pixlar.

870 kronor för en webbkamera är dyra pengar. Jämfört med iSight-kameran i min 24″ Cinema Display-skärm, som har rätt stora problem att hantera motljuset i rummet när jag testade den, ger C910 betydligt bättre bildkvalitet. Så om du har planer på att göra podcasts med video eller syssla mycket med videokonferenser är detta kameran för dig.

Din skärm eller notebook blir betydligt mindre elegantare med denna kamera ovanpå men i slutändan är det väl resultatet som räknas?

Tumme upp för Logitech HD Pro Webcam C910.

Tillverkare: Logitech
Pris: 870 kronor inklusive moms
Köp den hos: Misco© 2021 Omsoc Publishing AB