2012-04-30
Nyhet

Microsoft investerar i konkurrent till Kindle och iPad

Wired:

Microsoft announced Monday that it is investing $300 million in the Nook, the Barnes and Noble e-reader that is the closest competitor to Amazon’s Kindle. The investment gives Microsoft a 17.6 per cent stake in a new entity valued, based on the infusion, at $1.7 billion.

While they have yet to name the new company — it is referred to as Newco in the statement — the new partners did announce that there will be a Nook app in Windows 8, Microsoft’s next-generation desktop OS expected to launch with a near-final version in June. As part of the deal the two companies have also settled patent litigation. Microsoft previously announced the end of Microsoft Reader, effective August 30, 2012.

Microsoft är sent in i matchen och med draghjälp av den största bokhandelskedjan i USA och deras e-boksläsare, Nook, kan de utgöra en intressant konkurrent till Kindle och dess ägare, Amazon.

Amazon å sin sida har börjat köpa upp de digitala publiceringsrättigheterna till bland annat hela serien av Ian Flemings böcker om James Bond, vilket i princip innebär att Apples iBooks och Microsoft och Barnes & Nobles nystartade bolag för försäljning av e-böcker och läsplattor troligen inte kommer att kunna sälja böckerna digitalt.

En stor fråga är, givetvis: var är Google i allt detta? Jag har svårt att se att Google med Google Books ska nöja sig med att vara en återförsäljare av böcker åt andra. Kanske får vi se en uppdaterad version av Google Books på sikt där Google börjar köpa upp publiceringsrättigheter de också, och troligen blir det ett försök att få fart på marknaden för Androidbaserade plattor.

Den som lever, får som vanligt se.© 2019 Omsoc Publishing AB