2014-02-18
Nyhet

Apples nya produktkategori

Efter att ha spelat in ännu ett avsnitt av Appsnack igår kväll låg jag i sängen och funderade på det här med Apples nya produktkategori. Apples VD Tim Cook har ju vid flera tillfällen talat om att 2014 är året då Apple kommer lansera en ny produktkategori, utan att närmare prata om vad.

Apple vore ju trots allt inte Apple om det inte vore en hemlighet.

Det som slog mig är att denna nya produktkategori kan vara något av två alternativ.

Det ena är olika former av bärbara enheter. Inte bara klockor utan kanske också glasögon, örhängen som dubblerar som hörlurar, och så vidare. Det är kanske en aning långsökt men jag tror inte att Apple valde Angela Ahrendts som chef över butiksverksamheten enbart för att hon är bra att på driva en butikskedja. Ahrendts, med en bakgrund som VD på modejätten Burberry, är säkert bra på att driva en butiksverksamhet, men lite koll på mode lär knappast ligga henne i fatet i framtiden.

Detta första alternativ tror jag ändå är mer långsökt. Om några år kanske Apple rör sig i den riktningen, men det känns som det är för tidigt nu.

Det andra alternativet är betydligt mindre mysteriskt. Faktum är att det stirrar oss rakt i ansiktet varje gång vi går in på Apple Store på nätet numera: Apple TV.

Apple har ofta tagit delar av marknaden som fallit i träda och ruskat om dem – tagit fram nya lösningar på gamla problem. Där det redan fanns produkter tog bolaget fram nya, innovativa dito som helt slog undan fötterna på de redan etablerade, trötta, aktörerna. Ett par exempel:
Apple myntade uttrycket “den digitala hubben”, där Mac blev centralen som kopplade ihop handdatorn, videokameran, mobiltelefonen, digitalkameran, din CD-spelare och andra delar av din “digitala livsstil”.

Apple ville revolutionera hur vi lyssnade på musik, så de utvecklade iPod. Apple ville förändra hur vi pratade i telefon så de utvecklade iPhone, och så vidare.

Screen Shot 2014-02-18 at 08.21.14

Ett område som Apple under alla år dansat runt likt en katt runt het gröt är vardagsrummet. När företaget lanserade iTV, vilket senare blev Apple TV, var det en extremt schizofren produkt. Den innehöll en liten hårddisk, en uppsjö av portar för att fungera med dåtidens TV-apparater och ljudanläggningar men den klarade i sin dåvarande skepnad inte 1080p upplösning.

iTV lanserades innan den ens hade ett riktigt namn och det var drygt ett halvår innan Apple och Steve Jobs sopade till världen med iPhone och jag tror att om iPhone inte blivit en så stor succé hade Apple kanske haft större fokus på det område som kallas vardagsrummet.

Apple är ett förhållandevis litet företag som många gånger de senaste tio åren tvingats låta vissa produkter vänta för att hinna utveckla andra. Det skulle inte förvåna mig om det helt enkelt är så att Apple redan i början på år 2004-2005 hade en plan för vardagsrummet men valde, eller tvingades, vänta på att det skulle finnas tid till att slutföra det som skulle bli företagets satsning på vardagsrummet.

apple-appletv12-channels-lg

Nästa gång Apple fick chansen att satsa på vardagsrummet krockade den med iPad. 2010 tänkte Apple att det var dags att släppa en surfplatta och vips så hade företaget nästa succé och vips fick vardagsrummet vänta ett tag till. Samma år fick Apple ut sin uppdaterade Apple TV i den form vi känner idag. Intressant nog kunde den fortfarande endast prestera 720p upplösning vilket ordnade sig drygt två år senare då den tredje och nuvarande generationen släpptes.

Samtidigt har Airplay från iPhone och iPad gjort att dessa två enheter på sätt och vis blivit en del av ditt vardagsrum.

Jag tror att det är i denna linje Apple tänker att nästa produktkategori kommer att befinna sig. Ditt vardagsrum kan nu fyllas upp med Apple TV, en fjärrkontroll, ett par spelkontrollers (för spelen vi kommer spela på Apple TV), kablar, vem vet vad Apple kommer släppa utöver detta. Kanske en smart ljudanläggning med trådlösa högtalare, kanske Apple ingår ett partnerskap med en TV-tillverkare i det högre segmentet så man kan integrera en Apple TV i TV:ns interna menyer och styra den med TV:ns egna fjärrkontroller.

Att Apple placerat Apple TV i en egen produktkategori tror jag inte är en slump – jag tror det är en ledtråd till vad som komma skall inom en förhoppningsvis inte allt för avlägsen nära framtid. Vardagsrummet behöver det.© 2020 Omsoc Publishing AB