2014-05-27
Krönika

Apples nästa digitala hubb

Ryktena om vad Apple kan tänkas lansera på årets WWDC står som sig bör som spön i backen. Gårdagens rykte är att Apple kommer lansera en ny standard, i brist på bättre ord, där tillverkare av olika smarta saker för hemmet kan licensiera sina produkter, exempelvis Philips wifi-styrda glödlampor Hue, mot Apples ramverk och på så sätt kan iOS-enheter sedan kontrollera dessa produkter via ett och samma protokoll.

iOS-enheterna blir ännu mer relevanta för användning i hemmet istället – istället för att vi lägger från oss telefonen eller surfplattan bär vi dem med oss och “tvingas” interagera med dem ännu oftare vilket, misstänker jag, leder till att vi köper fler appar, surfar mer och så vidare. Apple säljer fler produkter och ekosystemet runt iOS-enheterna växer ytterligare.

År 2001 myntade Apple uttrycket “den digitala hubben”. Tanken då var att göra Mac:en till en naturlig del av “den digitala livsstilen” där det inte som nu fanns ett enkelt sätt att synkronisera och koppla ihop din mobiltelefon, din handdator, din kamera, din iPod, din videokamera och din skrivare med varandra genom din Mac.

Det var en lysande ide för även om PC-datorer redan på sätt och vis gjorde delar av detta så krävde det tredjepartsprodukter i form av programvaror som visserligen pratade med din PC men inte nödvändigtvis gjorde så alla kringprodukter kunde prata med varandra. Apple hade iPhoto, iMovie, iSync och iTunes och tillsammans blev det möjligt för en användare att ta sin Palm-handdator, sin Sony Ericsson-telefon och sin digitalkamera och synkronisera kontakter, kalendrar, bilder och musik mellan enheterna där det var möjligt.

På många sätt är det rykte inför årets WWDC en iteration av år 2001 års version av den digitala hubben. Apple har redan flera beståndsdelar – Airport Express som kan ansluta din skrivare och spela musik i din stereo över wifi från iTunes eller iOS, Apple TV som kan spela upp video, musik och visa dina bilder och givetvis iPad och iPhone.

Men det finns ingen standard från Apple för hur andra tredjepartsprodukter ska integreras i 2014 års version av den digitala hubben, åtminstone inte ännu vad omvärlden känner till. När iSync och den digitala hubben levde och frodades byggde den på en kombination av SyncML, smarta programvaror och drivrutiner som förhoppningsvis inte kraschade din Mac.

År 2014 är uppgiften förhoppningsvis enklare nya funktioner i iOS kan potentiellt göra att när du ska se en film dimmas belysningen i TV-rummet då Apple TV:n säger åt lamporna att det är dags att se på film. När du befinner dig längre än X minuter i ett rum höjs temperaturen på termostaten i det rum du befinner dig i, och så vidare.

Om detta blir verklighet är en annan femma, men får vi se detta på årets WWDC, som inleds den andra juni, är det i mina ögon det mest spännande Apple släppt på ett par år nu. Blir det inga nyheter utöver nya versioner av iOS och Mac OS X är det inte svårt att få känslan att luften börjat gå ur Apples innovationsmaskin och hamnar man i den gropen är det svårt att gräva sig ur den. Exemplen ur historien är tyvärr allt för många för att ens Apple skulle klara av det.© 2021 Omsoc Publishing AB