2016-01-19
Nyhet

Hur mycket tjänar anställda på Apple?

 

Det spelar ingen roll vad du hört tidigare. Anställda på Apple tjänar bra. Till och med praktikanter kan ta hem runt 7000 dollar i månaden, plus tillägg för övertid.

It-bolagen slåss om talangerna. Och genierna flockas till San Francisco och it-jättarna, något som fick en skribent i The Guardian att nyligen utbrista: ”Om James Joyce levde idag hade han arbetat på Google”. Det hade givetvis lika gärna kunnat vara Apple.

Men hur mycket tjänar de? Det är inte helt enkelt att få tag på exakta uppgifter, men vi har samlat några av cheferna som grävt guld de senaste åren. Samtliga tjänar mer än kungen.

Tim Cook, CEO

Apple överskred sitt försäljningsmål under 2015, och Tim Cook skrattade hela vägen till banken. Ersättningen för förra året rapporteras ha blivit 10,3 miljoner dollar, nästan en miljon mer än året innan.

Tim Cooks ersättning är något lägre än övriga på listan. Men nog har han fått betalat under sina år vid Apple. När han efterträdde Steve Jobs mottog han ett lönepaket på 378 miljoner dollar.

Luca Meastri, CFO

 Apples finansdirektör Luca Maestri fick också påökt. Han satt tidigare på samma position hos Nokia Siemens Networks, men övertog positionen från Peter Oppenheimer under 2014. Sedan dess har han fått rejäl ersättning – under 2015 ska den ha uppgått till totalt 25,3 miljoner dollar. Det är en uppgång på 81 procent från tidigare år.

Angela Ahrendts

 Bäst betalt fick retailchefen Angela Ahrendts. Under 2014 ska hon ha fått ett lönepaket på hela 73,3 miljoner dollar – hela 8 gånger mer än vad Tim Cook fick samma år. Ahrendt gick inte heller lottlös under 2015, ett år då hon tjänade ungefär 25,8 miljoner dollar.

Ahrendts lönepaket minskade något jämfört med 2014, ett år då hon lockades över från Burberry med ett enormt aktiepaket.

 

 © 2021 Omsoc Publishing AB