2017-06-03
WWDC

WWDC 2017: drömmar och önskemål

På måndag är det dags för den årliga sommarpresenten från Apple till alla rättrogna: WWDC och dess keynote. Det har, som det sig bör, spekulerats vilt i bloggar och poddar om vad som komma skall, och i vanlig ordning är det högt och lågt som folk tror sig se är på gång.  Här kommer mina önskemål, drömmar, spaningar eller vad man nu ska kalla det.

Mjukvara

Givetvis kommer iOS och macOS och tvOS och watchOS att uppdateras. iOS kommer sannolikt få huvuddelen av grannlåten medan macOS får en ny version (och, gissar jag, ett ny serie versionsnummer eftersom ingen väl vill ha numret 13 i sin version?) med APFS och andra mindre korrigeringar “under skalet” i samma stil som skedde med Mac OS X 10.6 “Snow Leopard”. Räkna med att Apple kommer visa upp massor av applikationer som drar nytta av touch bar i Macbook Pro men förhoppningsvis är det ganska snabbt överstökat. iCloud Drive kommer få ännu mer fokus gissar jag, för Apple gillar som bekant att sälja lagringsyta väldigt dyrt till sina användare.

iOS kommer, tror jag, få förbättringar och förändringar i framförallt iPad. Givetvis ska alla inställningar möbleras om så man i sedvanlig ordning inte hittar något på två veckor men utöver det tror jag det kommer bli få förändringar när det gäller operativsystemets utseende. Kanske lite mer färger, men inget mer än så.

Det vore trevligt om jag slapp starta om min Apple TV en gång i veckan, annars finns det väl egentligen inte mycket att klaga på där.

Hårdvara

Här blir det lite mer intressant. Någon sorts hårdvara med fokus på Siri har det talats mycket om och jag tror det är 50/50 chans att Apple presenterar något inom detta område. Om de presenterar en hårdvara som ska konkurrera med Amazons Echo och Google Home så krävs det att Apple låter tredjepartsutvecklare integrera sina applikationer och tjänster betydligt mer än vad de gjort hittills med Siri i iPhone, iPad och Mac.

Jag gissar, till skillnad från många andra, att Apple kommer att visa någon sorts smygtitt på nästa Mac Pro. Jag gissar också att de kommer kanske uppdatera Macbook Pro och möjligen även förhandsvisa en uppdaterad iMac i någon sorts proffsmodell. All annan hårdvara känns som de kommer placera i en eller två särskilda presentationer i höst, men de mer proffsrelaterade maskinerna vore det vettigt att iallafall nämna inför en sån här publik. I övrigt brukar det vara sparsmakat med hårdvara på WWDC, av en god anledning eftersom det är en utvecklarkonferens med primärt fokus på mjukvara.

Övrigt

Räkna med att Apple kommer lägga ut texten hårt och länge om uppdaterade Apple Store och nya aktiviteter däri. De kommer givetvis också köra ner Apple Music i halsen på oss så mycket de orkar, kanske visa ett klipp ur någon av de två oerhört ointressanta tv-serier som de varit med och producerat (läs: betalat för) och ungefär här är det jag går gör en kopp te.

iCloud-tjänster kommer säkerligen att utökas ytterligare med flera lagringsmöjligheter och större integration mot webben men i övrigt förväntar jag mig väldigt lite på den fronten.

Det vore trevligt om Apple News kunde släppas i fler länder.

Jag tror, kort sagt, att WWDC 2017-keynoten kommer bli som vanligt. Tristare än förr, lite mer krystat än förr men vi kommer överleva det här året också.

Jag hoppas, däremot, att vi får en ny Mac Pro redan nu. Och en iMac Pro, iPad med ett externt tangentbord och touchpad a’la Surface Pro, för hoppet är som bekant alltid det sista som överger människan.© 2021 Omsoc Publishing AB