Gamla (och nya) projekt

Under årens lopp har det blivit ett och annat projekt både här på Macpro och utanför denna webbsajt. Nyare och äldre synder i en salig blandning helt enkelt.

Vissa är rullande, vissa vilar just nu och andra vilar likt Luca Brasi för evigt. Man ska aldrig säga aldrig vad som är vad dock – vintrarna är långa och extremt tråkiga…1

 

2015: Björeman // Melin

Fredrik Björeman, en mycket trevlig herre för övrigt, tyckte jag podcastade för lite. Det ena ledde till det andra och vi startade en podcast tillsammans. Du kan läsa och lyssna mer här.

 

2010 – 2011: Macpro Magazine

Macpro Magazine gavs i sin första (och bästa) version ut i ungefär ett år som de flesta månader var den bästsäljande publikationen på Qiozk. Efter det året tog luften och annonsintäkterna slut och även om jag fick enormt stor hjälp av flera vänner med både layout och artiklar så gick det inte att hålla projektet under armarna längre.

Senare blev Macpro Magazine en helt elektronisk tidning publicerad via App Store – det var inte alls lika kul att göra tidningen på det sättet och projektet överlevde i ungefär ett halvår.

Här är alla nummer från den första versionen för gratis nedladdning:

Macpro Magazine december 2010

Macpro Magazine januari 2011

Macpro Magazine februari 2011

Macpro Magazine mars 2011

Macpro Magazine april 2011

Macpro Magazine maj 2011

Macpro Magazine juni 2011

Macpro Magazine juli 2011

Macpro Magazine augusti 2011

Macpro Magazine september 2011

Macpro Magazine oktober 2011

Macpro Magazine november 2011

 

2011: Macpro Podcast

Podcasts var det nya svarta ett tag och jag tänkte att jag skulle testa att göra en egen. Det blev 18 avsnitt innan tiden inte riktigt räckte till. Jag lärde mig vissa grunder rätt snabbt men hade sannerligen behövt fila på redigering och mer innehållsplanering än vad jag gjorde men det hela var och förblir en spontan övning som jag kanske återupptar en vacker dag.

MacPro Podcast avsnitt 1

MacPro Podcast avsnitt 2

MacPro Podcast avsnitt 3

MacPro Podcast avsnitt 4

MacPro Podcast avsnitt 5

MacPro Podcast avsnitt 6

MacPro Podcast avsnitt 7

MacPro Podcast avsnitt 8

MacPro Podcast avsnitt 9

MacPro Podcast avsnitt 10

MacPro Podcast avsnitt 11

MacPro Podcast avsnitt 12

MacPro Podcast avsnitt 13

MacPro Podcast avsnitt 14

MacPro Podcast avsnitt 15

MacPro Podcast avsnitt 16

MacPro Podcast avsnitt 17

MacPro Podcast avsnitt 18

 

2001 – 2005, 2016: Datormagazin

I Datormagazin nummer 6/2003 (sida 1 / 2) och i nummer 5/2004 (sida 1 / 2) lyckades jag få in reportage från dåtidens största Amiga-event, AmiGBG. Senare fick jag även in en nyhet om AmigaOS 4, till läsarnas stora förtjusning och övriga redaktionens aningen stora förvirring.

Jag testade senare AmigaOS 4 i mars 2005 i samma tidning. Du kan läsa sida ett och sida två genom att klicka på respektive länk.

I maj 2016 fick jag i uppdrag att agera redaktör för Datormagazin Retro – en specialtidning från Datormagazin för att fira tidningens 30-årsjubileum.  Tidningen emottogs riktigt väl och det var en sann fröjd att få vara med om att producera den.

 

2003: The NeXT Information Archive


1989 såg jag NeXTSTEP första gången. Jag var med min vän Jonas på en Unixmässa i Älvsjö och fick se en dator som kunde visa TV i ett litet fönster samtidigt som man arbetade med andra saker. Gränssnittet var otroligt vackert och jag bestämde mig omedelbart för att detta var framtiden. Tyvärr krävde NeXTSTEP, och efterföljaren OPENSTEP väldigt dyr hårdvara så det fick vänta. Under 1995 kontaktade jag NeXT:s dåvarande kontor i London och bad om att få lite information överskickat vilket de gladeligen gjorde. Och inte så lite information heller. Jag lade alla reklampapper och annat till handlingarna och 2002 råkade jag hitta dem igen.

Jag letade runt på nätet efter mer information men insåg sedan att ingen fanns och bestämde mig under mars år 2002 för att dra igång en liten sajt för ändamålet. Allt var frid och fröjd till någon2 tipsade Slashdot och sedan var det full rulle fram tills den 26:e December 2005 då min webbserver dukade under för trycket ännu en gång. Jag hade haft åtskilliga problem med diskkrasher, hackade forum och förlorad nattsömn så jag överlät hela sajten till ett gäng tyska entusiaster. Som mest hade sajten närmare en miljon besök per månad.

På sätt och vis fick jag rätt. OPENSTEP blev en del av framtiden då Apple köpte NeXT och döpte om det till Mac OS X.

Övriga publikationer och webbsajter

Någon gång under år 2003 var jag inblandad i att göra liten en “tidning” kallad “NexteZine”. Det blev bara ett nummer men det var roligt att göra och kanske roligt att läsa.

Tidningen Techworld bad mig i slutet på 2008 att skriva en artikel om säkerheten i Mac OS X. Kuriosa idag kan man tycka men mycket av de problem runt Apples brist på kommunikation existerar fortfarande.

 

Diverse dokument

Jag har för vana att samla på mig gamla (och nya) dokument som kan vara av intresse även för andra. Du hittar dem här.

Silicon Graphics – helping building a better dinosaur. Kul affisch i ordentligt stort format från Silicon Graphics som släpptes i samband med att filmen Jurassic Park hade premiär.

NeXT-logotypen i ett behändigt PDF-format.

More Power, Less energy. Apples webbsajt för Xserve när det hade meddelats att Xserve skulle läggas ned.

Servern Macpro kördes på i sin barndom. Jodå, det var enPower Mac G4, donerad av Apples sverigekontor. Senare fick jag också en Xserve G5. Fast det fick jag ju inte säga något om…

The Macintosh Papers – Jef Raskins anteckningar från 1980 om hur Macintosh skulle se ut och fungera innan Steve Jobs kraschade partyt och förvandlade en enkel och billig dator till något helt annorlunda.

Busting the Mac Myths – Microsofts propaganda för hur Windows Vista minsann var betydligt bättre än Mac OS X.

VIC Postorder 1984 – postorderkatalog från Handic om alla fina tillbehör man kunde köpa till sin VIC-20 och Commodore 64.

Xserve G5 Developer Note – handbok från Apple för utvecklare som ville utveckla tillbehör till Xserve G5.

500 million downloaded apps. And Counting – Apple gjorde 2009 en specialannons för att fira det faktum att 500 miljoner applikationer laddades ned från App Store.

App Review Guidelines – The Comic Book – Lagom till WWDC 2016 publicerade Apple en rolig manga-liknande tecknad serie som illustrerade de rådande reglerna för applikationer i App Store.

Samtliga manualer för Rhapsody och Mac OS X DP1 samt Mac OS X Server 1.0 fram till Mac OS X 10.6.


  1. Nej det är inte ett löfte/hot om att starta något nytt. Kanske.

  2. Jag själv, visar det sig när jag började fundera…


Macpro är annonsfri för att göra din läsupplevelse bättre.
Läs mer här om hur du kan stötta oss idag.

© 2004 - 2017 Joacim Melin