2005-06-28
Nyhet

AMD stämmer Intel för brott mot konkurrenslagstiftningen

AMD drar till med storsläggan och stämmer Intel för brott mot USA:s konkurrenslagstiftning.

Den 48-sidiga stämningen har lämnats in till en federal domstol och och i denna så anklagar AMD sin värste konkurrent, och Apples nya kelgris, för att ha utestängt AMD från stora delar av PC-byggarmarknaden genom att förhindra att dessa gjort affärer med AMD. I stämningen namnges 38 datortillverkare på sammanlagt tre kontinenter som enligt AMD drabbats av sju olika brott mot USA:s konkurrenslagstiftning. Om detta i sin tur är applicerbart på företag som opererar i andra länder är en annan femma men AMD tycks anse det iallafall.

AMD anklagar också Intel för att ha gjort datorer dyrare och för att de har bidragit till att ha begränsat valmöjligheterna för såväl enskilda datoranvändare och företag.

Hector Ruiz, VD och styrelseordförande för AMD, säger i ett pressmeddelande att “överallt i världen förtjänar kunderna friheten att välja själva och att dra nytta av innovationerna som görs i mikroprocessorbranchen, och i just den branchen så förrövas kunderna dessa möjligheter. Oavsett om det är Osaka eller Frankfurt så tvingas kunderna betala överpriser för Intels missbruk av sitt monopol”.

Ord och inga visor, minsann. Vi inväntar svaret från Intel.© 2020 Omsoc Publishing AB