2006-01-12
Nyhet

Symantecs PR-mardröm

Som Sony fick erfara är det inte särskilt bra att gömma saker på användarnas hårddiskar utan att de får veta det. Värre är det när samma saker rapporterar information tillbaka till servrar hos exempelvis Sony, utan att användarna vet om det.

Symantec har i sitt Norton Anti Virus en funktion vid namn “Norton Protected Recycle Bin”, eller “NProtect”, som medvetet gömmer en katalog från Windows egna API:er för att skydda dessa filer från att raderas av misstag eller av exempelvis virus och maskar som försöker oskadliggöra antivirus-funktionen. Med andra ord så använder Symantec sig av Rootkit-teknik, precis samma sak som Sony gjorde när de gömde sin DRM-mjukvara på åtskilliga Windows-maskiner runt om i världen.

Symantec säger i ett uttalande, efter att detta avslöjats, att de nu släpper en uppgradering av Norton Anti Virus som gör att NProtect-katalogen nu blir synlig för operativsystemet igen och därmed också kan genomsökas efter virus.

Vad lär vi oss då av detta? Att det är förbaskat skönt att köra Mac OS X och därmed slipper sånt här plask i ankdammen…© 2019 Omsoc Publishing AB