2006-02-03
Nyhet

Recension – Rapidweaver

Har man tröttnat på eller inte har tid att koda alla sina hemsidor i php/html för hand med texteditorer eller avancerade HTML-program så kan man ta en titt på RapidWeaver.

RapidWeaver är ett litet program skapat av RealMac Software som har som uppgift att ge användaren ett WYSIWYG-gränssnitt för att skapa hemsidor. RapidWeaver klarar av att skapa, förutom vanliga hemsidor, formulär, bloggar, foto-sidor samt sidor där man delar ut filer.

Att slänga upp en trevlig sida med detta program tar inte länge. RapidWeaver har quicktime-filmer på deras hemsida som går igenom de vanligaste sakerna man kan göra med programmet. Mycket bra! Dessutom så ger RealMac Software en rabatt-kod i slutet av filmen, med vilken man får 5 euros rabatt. Trevligt. Programmet kostar 30.87euro utan rabatt.

Med programmet följer 21 olika teman, vill man ha mera så finns det ett antal företag som erbjuder flera teman. De flesta av dem ser helt hyfsade ut och passar nog fint för ‘hemma-bloggaren’.

Efter att ha sett vilken HTML-kod iWeb genererar, så är det skönt att se RapidWeavers kod. De säger sig själva bry sig om webstandarder och alla teman är XHTML strict. Plus i kanten alltså.

RapidWeaver har stöd för RSS och Podcasting och man behöver inte ens veta vad Podcasting är för att konfigurera det. Dessutom integreras iLife riktigt snyggt, så man kan enkelt skapa webb-foto-album eller dela med sig av andra filer.

De olika teman är en bunt med html-sidor samt lite CSS filer. Vill man ändra på någon färg eller flytta någon bild och behärskar CSS så är det inga problem alls att skapa sitt eget modifierade tema.

Programmet har ett trevligt utseende och är inte på något sätt slö att använda. Installation av nya teman är lika enkelt som att installera widgets. Publisering till .Mac eller vanlig FTP är inbyggd och programmet känner själv igen vilka filer som behöver uppdateras.

Nu ska ni inte slänga ut ert nuvarande CMS, avinstaller Dreamweaver och installera RapidWeaver. Trots att det är ett roligt program som gör sin uppgift bra så har det sina brister. Inget stöd för SFTP är en sak, dåligt stöd för tabeller en annan (förbättring är lovat till nästa version, vilken är gratis för folk som köper den nuvarande).

En liten sumering av det hela är att det är ett fint program för de som inte har tid (vilket var mitt fall) att koda egna sidor eller orken att installera ett grymt CMS med databasanslutningar osv. Bra åt flick/pojkvännen som inte är ett dugg intresserad av att koda html, men ändå vill ha en blogg eller kunna dela med sig av sina semester-foton. En 4′a får detta program. Skulle den ha ett bra stöd för tabeller skulle det nog bli en 5′a.

Läs mer och ladda ner en demoversion här.© 2020 Omsoc Publishing AB