2006-08-07
Nyhet

WWDC – Apple presenterar Mac OS X Server 10.5

Något som Apple inte visade på Steve Jobs keynote var den kommande versionen av Mac OS X Server 10.5. Bland nyheterna finns en ny version av Server Assistant som ska göra det ännu enklare att sätta upp och installera servrar baserade på Mac OS X Server. Apache 2, MySQL 5, Postfix, Cyrus, iChat Server och Quicktime Streaming Server är nu alla kompilerade för 64-bitarsstöd.

Nya funktioner är också en iCal-server som gör det möjligt att dela kalendrar via nätverket, en WIKI-server för att enklare kunna kommunicera i grupper, Spotlight Server för att kunna söka på servrar och Podcast Producer som skall vara ett enkelt och kraftfullt sätt att automatisera produktionen av Podcasts.

I Mac OS X Server 10.5 kan man också distribuera ut inställningar till Mac OS X 10.5-klienter så de automatiskt använder tjänster som fil- och skrivardelning, e-postserver, iCal-servern, serverbaserad adressbok och ett mål för klientens backuper via Time Machine.

iCal-servern använder sig av WebDav för distributionen av data mellan klienter och stödjer också CalDAV för integration med exempelvis Outlook, Mozillas Sunbird, med flera.

Andra spännande nyheter är en möjlighet att nu klustra e-postservertjänster via Xsan, stöd för GoogleTalk och andra XMPP-baserade IM-system i iChat Server 2 och stöd för 3GPP version 6 i QuickTime Streaming Server 6.

Brandväggen har också fått sig en översyn och ska nu proaktivt övervaka inkommande trafik för att snabbare kunna stoppa attacker.

Xgrid 2 har begåvats med en ny funktion kallad GridAnywhere som gör att man kan distribuera ut jobb i ett kluster utan en dedikerad kontroller i klulstret. En funktion för att automatiskt distribuera ut jobb till den snabbaste tillgängliga CPU:n finns också.

Mer information om Mac OS X Server 10.5 finns att läsa här.



© 2019 Omsoc Publishing AB