2006-08-07
Nyhet

WWDC – Mac OS X 10.5 Leopard

Apple har precis presenterat Mac OS X 10.5 Leopard. Företaget visar endast tio enskilda demos för att inte *ahem* konkurrenterna ska få nys om alla nyheter för tidigt.

Fullt stöd för både 32- och 64-bitarsapplikationer sida vid sida, ingen emulering. 64-bitarsstöd även för det grafiska gränssnittet och Nytt system för backup kallat Time Machine som automatiskt tar säkerhetskopior på musik, bilder, dokument och foldrar till hårddisk eller server. Med Time Machine kan man istället för att söka på filnamn också söka på datum eller tid för att få fram en viss revision av en fil om man råkar skriva över fel fil.


Apple visar olika revisioner av ett skrivbords filer som kan återskapas med Time Machine


Virtuella skrivbord , Spaces, inbyggt i Mac OS X 10.5 som standard. Olika grupper av applikationer kan använda skräddarsydda skrivbord.


Photobooth byggs in i operativsystemet.

Spotlight kan nu söka igenom andra maskiner i ett nätverk om man ger tillåtelse till detta på dessa maskiner.

Nya funktioner för att bygga in animationer i applikationer, ikoner, med mera genom funktionen Core Animation.

Förbättrade funktioner för funktionshindrade. Förbättrad talsyntes.

Mail: att-göra-listor, notislappar, har lagts in. Foton med mera kan läggas in och göra e-posten snyggare. Vanliga HTML-mail används.

Prioritering av larm, vilket inkommande mail som helst går att använda som en att-göra-notering. En checkbox på mail kan förvandla ett vanligt
mail till en att-göra-notering.


Dashboard får ett utvecklingsverktyg kallat Dashcode. Kan också användas som en editor för CSS. Inbyggd debugger, har också loggfunktioner för javascript och kommer med stort bibliotek med olika funktioner som sökfält, med mera. Användare kan förvandla vilken webbsida som helst till en widget.


iChat förbättras. Multipla logins, bättre gränssnitt, animerade ikoner, videoinspelning och flikar. iChat Theater: möjligt att visa Keynotepresentationer, för möjlighet att arbeta tillsammans över internet, och bildspel från iPhoto i chatfönster.

Egna bakgrunder i chatfönstret kan läggas in. Både bilder och video.

iCal har nu funktioner att via WebDav dela kalendrar mer effektivt än tidigare då andra kan gå in i dina kalendrar och lägga till eller ta bort information. Med din tillåtelse då.© 2019 Omsoc Publishing AB