2006-11-04
Nyhet

Recension – Creative Xmod

Det har ju snackats en hel del om Creatives X-Fi-produkter, och kanske mest om Xmod, en liten vit enhet med ett antal anslutningar som enligt Creative själva ska göra så att digital musik kodad som exempelvis MP3 eller AAC ska låta bättre i högtalare och hörlurar.


Xmod är egentligen tre saker i en, som ett Kinderegg ungefär. Först och främst är det faktiskt ett riktigt kompetent USB-anslutet “ljudkort”, vilket kan vara välkomna nyheter för de som sitter med exempelvis en G4 Cube och antingen ledsnat på de små runda högtalarna eller kanske inte har något ordentligt ljud alls från den lilla godingen. Ansluten för oss Mac-användare är dessutom snuskigt enkel: koppla in den i USB-porten och öppna sedan systeminställningarna för ljud och därefter väljer du Xmod som ljudenhet. Klart!

Den andra funktionen kallas X-Fi Crystalizer och konverterar allt ljud till 24-bitars dito och “selektivt förbättrar ljudet för att återställa det som gått förlorat genom kompressionen”, som det så vackert heter i den guide som alla som testar produkten fått tillsänd sig. Vi återkommer till denna funktion strax.

Den tredje funktionen kallas X-Fi CMSS-3D och ska skänka en surroundkänsla till ljudet genom vanliga stereohögtalarare eller hörlurar. Den här funktionen är i mitt tycke rent trams. Visst blir det någon form av ekokänsla på själva ljudet men på andra tappar ljudet väldigt mycket dynamik och det blir mest bara såsigt av det hela.

Nej, åter till X-Fi Crystalizer: det fungerar. Det fungerar riktigt bra! Det går inte riktigt att beskriva hur bra det faktiskt blir men det är som nån tryckt på loudness på stereon och samtidigt viftat med ett trollspö för det blir verkligen bra tryck i alla register. Det går helt enkelt inte att fortsätta lyssna på musik från iTunes och sin Mac utan den här lilla funktionen för det blir bara platt och fattigt på något sätt. Jag gillar! Musiken som det provlyssnats med bör väl listas också:

Kraftwerk – Minimum Maximum (MP3-kodad)
Pearl Jam – No Code (AAC-kodad)
Madonna – Confessions on a Dance Floor (AAC-kodad)
Depeche Mode – Songs of Faith And Devotion (AAC-kodad)
Nine Inch Nails – With Teeth (AAC-kodad)

Det finns andra smarta saker med Xmod också. Ingångar och utgångar för högtalare, mikrofon och hörlurar. Och vill man stänga av ljudet omedelbart daskar man bara till den stora silverfärgade volymkontrollen så stängs ljudet av direkt. Och ja, den går också att använda utan en datoranslutning, exempelvis om du vill plugga in din iPod i stereon hemma. Då krävs å andra sidan en extern strömkälla och det medföljer inte i paketet.

Ska man hitta någon nackdel i denna enhet förutom X-Fi CMSS-3D så är det väl att den inte är särskilt portabel. Den går inte att ta med sig i fickan eller i bilen utan ett batteripack eller anslutning till bilens elnät på något sätt och det blir nog ganska meckigt, men å andra sidan ger det ju helt klart uppslag för Creative till fler modeller i denna produktfamilj.

Jag tänker inte fortsätta lyssna på musik från datorn utan en utan beställer en omedelbums.

Stort tack till Creative för lånet av Xmod.

Leverantör : Creative
Pris : Från c:a 795:- inkl. moms
Återförsäljare : Dustin.© 2020 Omsoc Publishing AB