2006-11-26
Nyhet

Recension – Iomega Ultramax

Iomega Ultramax
Jag vet, vi är inte först men vi har banne mig blåst ur Iomegas UltraMax hårddisk som ingen annan. Iomega skickade oss ett exemplar och vi kunde så klart inte låta bli att testa den och dela med oss i sedvanlig ordning.
640GB disk landade på skrivbordet och det första intrycket man får är att lådan är mycket välgjord och ger ett stabilt (läs dyrt) intryck. Höljet är av metall och när man lyfter upp disken får man direkt intrycket av att man köpt något av kvalité.

Nu är det inte utseendet på lådan som fäller avgörandet även om det kan vara en nog så viktig detalj. Baksidan av lådan är täckt av portar. Det är fyra USB-portar, två stycken Firewire 800 och en Firewire 400.

Baksida på Iomega Ultramax
Lådan går att öppna genom att lossa fyra skruvar på undersidan och dra ut korgen som diskarna hänger i. Det är två stycken SATA Seagate Barracuda 7200.10 som är staplade på varandra. Diskarna är lätta att byta vilket inte är helt vanligt i externa lådor vilket känns bra då lådan säkerligen överlever ett antal diskar med tanke på den höga kvalitén. Fläkten som sitter längst bak i lådan fungerar med samma princip som i PowermacG5, suger in luft genom gallret på framsidan och skjuter ut det på baksidan. Fläkten är i sig inte högljudd men inte heller helt tyst, jag har inte mätt antal decibel men i ett tyst kontor hörs den då jag har den på skrivbordet men försvinner i stort sett när jag ställer den ovanpå Powermacen under skrivbordet. Jag tycker det är helt acceptabelt med tanke på att lådan aldrig blir mer än ljummen och att fläkten håller ett lågt och jämt varvtal.

förlora alla dina data om en av diskarna skulle packa ihop alternativet

Ultramaxen kommer förkonfigurerad i en RAID0 eller förlora alla dina data om en av diskarna skulle packa ihop alternativet som jag kallar det. Det skall väl erkännas att jag är lite nojig och är inte helt nöjd med RAID0 rent generellt då det känns som man dubblerar sina chanser att förlora data men det har blivit en populär konfiguration för många större externa diskar. Fördelen är så klart att det är enkelt att konfigurera en RAID 0, man använder mindre billigare diskar till att sätta ihop en stor dyr och eftersom kontrollerkortet skriver och läser till två diskar samtidigt får man bättre prestanda. Nu är Iomega så pass vänliga att de även inkluderat alternativ för oss som inte är speciellt förtjusta i RAID0. Genom att ställa om brytarna på baksidan går det att köra JBOD/Spanning (Just a Bunch of Disks) likväl som RAID0.© 2020 Omsoc Publishing AB