2006-11-26
Nyhet

Recension – MacBook Pro 15 Core 2 Duo 2.33GHz


Jag packar upp datorn, kopplar in strömsladden och trycker på strömknappen. Lukten från en ny Apple-dator är som bekant något väldigt speciellt och utan att ta till religiösa övertoner så är det en särskild känsla.

Jag har haft uppgiften att testa ett antal datorer från Apple under de senaste åren och något som alltid slår mig efteråt är hur mycket jag instiktivt känt att jag vill ha datorn jag just för stunden testar. När testresultaten sedan börjar samlas ihop så får man antingen vatten på sin kvarn eller får sätta sig i skamvrån och konstatera att man gått på Apples marknadsföring. Igen.

Som första webbsajt i norden kan Macpro presentera ett test av Apples nya bärbara monster, den andra generationen av MacBook Pro.

Problemet med den första generationen av MacBook Pro, när den släpptes, var att inte att den inte luktade gott. Den var okej men inte så bra som man skulle kunnat förvänta sig från en sprillans ny produktfamilj från Apple. Detta var ju trots allt ersättaren till deras legendariska och mäktiga PowerBook G4-familj! Istället fick vi en utmärkt kokplatta för de som ville hetta upp en wokpanna och även om den hade kvar många av fördelarna med PowerBook G4 så saknades det för mycket för att man skulle kunna sälla sig till hyllningskörerna. Begagnatmarknaden för MacBook Pro tog också fart ganska snart efter lanseringen. Jag kan bara spekulera i varför men om jag tillåts spekulera fritt för ett ögonblick så var den första generationens MacBook Pro en dator man ville ha, men inte äga och använda.

Problemet med andra generationens MacBook Pro, åtminstone för min egen del, är att jag vill ha en. Jag vill ha en även efter att testerna är avslutade, efter att vi bokstavligen talat kört sk*ten ur datorn, studerat alla mätdata och packat upp sommarshortsen för att konstatera huruvida man får uppsöka läkarvård efter att ha haft datorn i knät, eller inte. Det får man inte.

Det första vi kan ta upp är antalet portar. Den första MacBook Pro:n var ganska stympad på portar. Apple har delvis gått användarna till mötes och har nu inkluderat en FireWire 800-port utöver de USB 2.0- och den FireWire400-port som även fanns där i förra modellen. Tack för det, Apple. Kanske är detta en reaktion på att marknaden för expansionskort för den nya standarden ExpressCard/34 ännu inte tagit sig. På Apple Store finns det så vitt jag kan se fortfarande inte ett enda kort till salu, bara för att ta ett exempel. Visst, PC-Card-standarden är sedan länge omsprungen av nyare teknik och som standard har den hållits vid liv med respirator och hjärtmassage, men det är dags att begrava den. Därom råder inga tvivel. Men problemet är att marknaden, i det här fallet Apple, faktiskt lämnar användarna vind för våg tills dess att expansionskorten för den nya standarden kommit ut på marknaden, är inget mindre än en skandal. När vi testade den första MacBook Pro-modellen, i slutet på Mars i år, var situationen den samma. Nu skriver vi snart mitten på November…

Det andra vi kan gå in på är maskinens värmeutveckling. Varm? Mja, visst blir den varm, men inte kopiöst kokhet som den första generationens MacBook Pro hade sådana problem med. Förklaringen till detta ligger mycket i konstruktionen av Intels Core 2 Duo-processor. Den drar mindre ström, ger bättre prestanda och är överlag en processor som på fler sätt än ett motat konkurrenten AMD i grind ett tag framöver. Sen kan man nog också tänka sig att Apple fått tillfälle att göra om konstruktionen i denna andra generationens MacBook Pro, där kylsystemet faktiskt fungerar. Maskinens värmeutveckling är helt i klass med en 15″ PowerBook G4 med en 1.5GHz processor, vilket faktiskt är acceptabelt i min bok.

Hur snabb är den då? Här är testerna från Xbench 1.3:

Som synes är resultatet rätt talande. Den första 2GHz-modellen av MacBook Pro med en Intel Core-processor fick ur sig 58 poäng i XBench. Denna maskin dubblar i princip resultatet och skickar ur sig 107.24 poäng! Flyttalsprestandan och GCD Loop är även de fördubblade. Men förbättringarna finns inte bara i det faktum att klockfrekvensen och antalet processorkärnor gör sitt till. Minneshastigheten är även den markant förbättrad. Även grafikhastigheten är även den grymt mycket snabbare och jag måste erkänna att jag är helt golvad av resultaten från XBench. Jisses alltså…. Är man inte nöjd med de där siffrorna kan man ju notera att Apples värsting, Mac Pro:n med fyra processorkärnor, fick ur sig 168.88 poäng i Xbench.

Resultatet i Distributed.net:

Den överlägsna konstruktionen i Intel Core 2 Duo visar sig även i testet med Distributed.net. För det programmet kan man inte “lura” med dubbla processorkärnor då dess benchmarkläge endast använder sig av en processor, fysisk eller en dito kärna. Även här är resultaten bättre än med den gamla MacBook Pro:n, trots att skillnaden om man ser till de två processorernas klockfrekvenser inte är så värst dramatisk.

En annan intressant faktor är givetvis att studera hur Rosetta fungerar med Intel:s Core 2 Duo-processor. Användare av Intel Core Duo-processorn vet ju att prestandan för att exempelvis ladda in Photoshop 7 på en Mac Mini med en 1.6GHz processor och 1GB minne är rätt usel, programmet kan ta upp till en minut att ladda och kraschar emellanåt också. Just avsaknaden av proffsprogrammen från Adobe gör nog att en och annan fortfarande sitter på händerna och inte surfar iväg för att handla.

Vi installerade Photoshop 7 och testade hur prestandan var i verkligheten. Att ladda in programmet tar 8-10 sekunder på den här maskinen. Drygt samma tid som det tar att ladda den på min gamla PowerBook G4 med en 1.5GHz processor och 1.5GB internminne. Emuleringen får alltså sägas fungera rätt bra jämfört med hur fallet var med de äldre Intel Core-processorerna. Givetvis får man inte ut full prestanda ur en ny MacBook Pro förrän Adobe släpper Universal Applications av alla sina proffsprogram men detta duger ändå rätt bra.

Detta är ingen annat än en tveklös fempoängare. Tillsammans med Mac Pro:n är detta kanske den mest klara fempoängaren som vi över huvudtaget haft tillfälle att lägga vantarna på. Det ska också nämnas att Apple har Intel att tacka för mycket när det gäller den här maskinens egenskaper, och om inte processorkraften räcker till så kan jag även nämna att skärmen, med matt hyta, är helt underbar, tangentbordet håller sedvanlig kvalitet och styrplattan är ruggigt bra.

MagSafe-kontakten rockar och, äh, jag ger upp. Jag får ge fasen i att betala hyran ett tag eller så. Det är den här maskinen värd.

Leverantör : Apple
Pris : Från 19595kr inkl. moms. Den testade modellen kostar 24495kr inkl. moms.
Återförsäljare : Apple Store.© 2019 Omsoc Publishing AB