2006-12-06
Nyhet

Recension – Turbo3G från Tre

turbo3g_intro.jpg

Jag sitter i soffan och surfar. Men jag gör det varken via trådlöst nätverk eller trådbundet dito utan via en liten USB-ansluten enhet som vi fått låna av Tre. Jag kunde lika gärna ha suttit ute på stan på en parkbänk eller varför inte på ett café. Och ja, det går undan…

Installationen av enheten är dock långt från trivial. Arkivet med drivrutiner som finns på Tre:s webbsajt är det något fel på för det innehåller inga filer. Dock är det bara att googla efter samma filnamn så hittar man snart den fil man behöver i intakt skick.
programikon.pngEfter installationen lämnas man med ikonen till höger. Startar man programmet får man upp en dialogruta där man får knappa in en PIN-kod och sen kommer man in i ett rätt så fult program. Lyckligtvis behöver man inte använda det programmet mer utan resten av konfigurationen görs via de vanliga modeminställningarna i Mac OS X.

nedladdning2.png
Nedladdningshastighet i Safari

nedladdning3.png
Nedladdningshastighet i Transmit från ftp.sunet.se

Hastigheten varierar som synes. Det beror knappast på vilken applikation man använder utan snarare på hur snabb anslutningen från servern i fråga är för tillfället. Hastigheten är också beroende på täckning och hur pass utbyggt nätet är för HDSPA (High-Speed Downlink Packet Access), som Tre valt att kalla Turbo3G. Initialt hade HDSPA-nätet endast täckning i Stockholms innerstad men så här framåt slutet på året har täckningen åtminstone nått 3,5 mil norr om Stockholm där jag råkar bo.

Hur är då prisnivån? Tre erbjuder två paket; antingen köper man utrustningen, ett PC-card för PC-maskiner eller en USB-adapter för PC- och Mac för 2495kr inkl. moms och slipper allt vad bindningstid heter eller så slår man till och köper ett paket för 995kr inkl. moms och sen 699kr inkl. moms per månad med en bindningstid på ett år. Med det paketet kan man överföra data i upp till 3,6Mbit/s. Snikalternativet är samma pris för paketet utan bindningstid eller så får man ett års uppbindning med samma introduktionspris men en aning lägre månadskostnad, 499kr inkl moms per månad. Då kan man överföra data i upp till 1,2Mbit/s. En abonnemangskostnad på allt från 199 till 499kr inkl. moms och månad till kommer också, där den högre kostnaden ger ett obegränsat nyttjande.

Varför PC-Card-modellen inte ska fungera för Mac har jag ingen aning om, men kanske det finns någon läsare där ute som har testat?
turbo3g_closeup.jpg

Testexemplaret är dock inte lika snyggt som det på bilden högst upp men det spelar ju egentligen mindre roll för det fungerar ju.

Nåväl, rockar detta eller suger det? Om man bortser från en aning ostiga installationsprocedurer så fungerar det riktigt, riktigt bra. Prisnivåerna kan tyckas vara en aning höga men du betalar inget mer utöver detta utan det är bara att åka.

Betyget blir en fyra. Manualen är inte helt solklar och att Tre inte får upp en fungerande drivrutinsfil på sin webbserver är en aning trist men när man väl övervunnit allt detta, och dessutom begrundar att det inte direkt kryllar av 3G-produkter på marknaden får vi nog helt enkelt säga att om det är mobil snabb datatrafik du vill ha till din Mac så är det denna lösning som gäller. För snabbt går det, när jag suttit uppkopplad i snart två timmar har jag glömt att jag sitter med ett 3G-modem och jobbar. Hela den här artikeln, och dess bilder samt research till artikeln, har gjorts med 3G-modemet anslutet och det är nätt och jämt att man märker att man inte sitter med 24Mbit via ADSL och WiFi.

Leverantör : Tre
Pris : Från 699kr inkl. moms, beroende på överföringshastighet och bindningstid.
Återförsäljare : Tre

Tack till Tre för lånet av Turbo3G-paketet!© 2019 Omsoc Publishing AB