2007-02-11
Nyhet

Recension – Iomega 250d NAS

iomega.jpg

Iomega har lanserat Stor Center Pro i Sverige och vi på Macpro fick låna en 250d för test. Testet höll på att gå extremt snabbt när jag insåg att den medföljande mjukvaran för att administrera NAS-enheten inte alls är skriven för OS X utan endast för Windows. Det borde inte kommit som en skräll då jag visste att den var baserad på Windows Storage Server 2003 men eftersom Iomega så snyggt slänger in “Kompatibel med Mac OS 10.2.7 och högre” får man vissa förväntningar (ja, jag vet…). Det är som vanligt, det enda som är kompatibelt är själva klienterna, alltså vi kan åtminstone koppla upp oss och lagra filer. Administrationen av själva enheten går inte att göra från en Mac vilket gör den näst intill värdelös, skulle man kunna tro.

Helt värdelös är den dock inte. På baksidan finns nämligen en VGA- och RS-232 utgång tillsammans med 2 USB-portar och en Gigabit-port. Eftersom 250d är baserad på Windows Storage Server fungerar den som en helt fristående dator. Den har plats för tre diskar som man kan byta under drift (hot swap) och man kan köra RAID 0,1 eller 5. De större modellerna erbjuder förutom mer lagring även dubbla Gigabit-portar med lastbalansering och failover samt Ultra SCSI-diskar.

Ok tänker jag, jag ger den väl trots allt en chans och kopplar på den skärm, tangentbord och mus. Jag startar upp den och möts av Windows Storage Server 2003r2 och allt är frid och fröjd. Klockan börjar bli runt niosnåret på fredag kväll och jag är ensam kvar på jobbet. När jag loggat in sänker sig en obehaglig kyla i rummet och för några sekunder tror jag att jag befinner mig i de gamla öststaterna. Gränssnittet i den här senaste versionen av Iomega Management Console ger verkligen Windows 3.1 känningar, det är helt enkelt bedrövligt. Jag kräver inte att allt skall se ut som Mac OS men herregud Iomega, ni skulle verkligen behöva sätta er ned med ett gäng MDI-killar och jobba på gränssnittet. Med en Intel Celeron D 3.2 Ghz, 512MB RAM och 500GB lagring (upp till 1.5TB) rullar det på ordentligt, skulle man kunna tro… Det visar sig att det inte alls stämmer, 250d stödjer nämligen bara SMB/CIFS. Det spelar ingen roll att det är en Gigabit port, speciellt om man kör mycket mindre filer, det kan ta en evighet att lista en katalog på servern och i snitt ligger överföringshastigheten på 8-9.5MB/s på 100Mbit- och 27MB/s på en Gigabitswitch.

Fram till nu låter det i ärlighetens namn inte speciellt muntert utan mer eller mindre en besvikelse. Windows Storage Server kan man köra på vilken NAS som helst och lagringsutrymmet känns lite begränsat. Det som verkligen skiljer 250d från sina konkurrenter är att Iomega valt att även stoppa in en REV-enhet. Ni vet den där tekniken som ersatte ZIP-diskarna. Genom att man vertikalt integrerat en REV får man allt samlat i en maskin. Backup/lagring och samtidig möjlighet till offsite backup. Varje REV-band rymmer 70GB och håller i minst 30 år vilket ger goda möjligheter för långtidsarkivering av data. Tanken är god och det fungerar alldeles utmärkt. Köper du en Iomega 250d med REV kan man i alla fall skippa bandstationen.

250d levereras även med BrightStor ARCserve Backup för dataräddning samt EMC Retrospect Express för backup av fem klienter i nätverket och CA eTrust Antivirus. För oss Macanvändare är det så klart helt irrelevant då det är Windows Retrospect licenser. Det gäller det mesta som har att göra med den här lagringsenheten, vilket inte gör den speciellt intressant i en Macintosh miljö. Vilken annan PC-tidning som helst skulle kanske dra helt andra slutsatser men för oss som kör Mac och vill ha en central NAS-lösning i nätverket skulle jag definitivt rekommendera någonting annat.

Rekommenderat pris enligt Iomegas pressmeddelande är 19 100:- med REV-enheten och på Inwarehouse kostar den 18 595:- exklusive moms.

Leverantör : Iomega

Rekommenderat pris : 19 100kr exklusive moms

Återförsäljare : Inwarehouse, mfl.© 2019 Omsoc Publishing AB