2007-04-03
Nyhet

Recension – ViewSonic VP2130b

ViewSonic skickade oss på Macpro ett exemplar av deras VP2130b LCD-skärm. Inga sexiga produktnamn här inte. Jag tog den på en kortare runda i testlabbet och jag måste säga att jag gillade det jag såg, bokstavligen.
viewsonic.png
Jag är sedan många år tillbaka van att jobba med widescreen, det har på något sätt blivit en del av vardagen och jag gillar den extra yta man får på bredden för paletter, iChat och lite annat smått och gott. Det var därför lite chockartat att ställa upp en ny 4:3 skärm på skrivbordet och koppla den till min Mac.

“First impression lasts” är ett litet slitet uttryck men gäller allt som oftast. Efter det att jag ställt upp skärmen på bordet trodde jag först att det var något fel på foten, vilket det i ärlighetens namn måste vara för det här är den i särklass rangligaste skärm jag någonsin skådat. Den stora foten tycker man skall ge ett stabilt stöd men vad hjälper det om de utåtriktade fötterna är lätt vinklade uppåt så det enda stöd som finns för själva skärmen är skärmfoten (och den utstickande fot man för tillfället lutar skärmen på).

Nåja, det var väl ingen lysande början men det hänger väl inte enbart på det yttre så jag började leta efter kablar för att koppla in den. Lite smått förbannad blev jag när jag insåg att det inte följer med en DVI-kabel. För en skärm som kostar 8495:- är det väl inte alltför mycket att begjort att få med en DVI-kabel i kartongen?

Nåja, jag tog fram min egen DVI-kabel och pluggade in skärmen som har en “native” upplösning på 1600×1200 och trots att det är en platt skärm så tar den riktigt mycket plats på skrivbordet, den här foten kommer jag aldrig att komma överens med. När skärmen äntligen tändes så måste jag säga att det mesta var förlåtet. Panelen på den här skärmen är specifikationsmässigt inget underbarn men banne mig om det inte är en av de mest jämna och fina paneler jag skådat. Den verkligen får min 23″ Cinema Display (senaste revisionen) att skämmas för sig på skrivbordet. Hanteringen av färger är mycket jämn i hela spektrumet och den blöder inget ljus alls i kanterna, något som Cinema Displayen är ökänd för. Det här är onekligen en skärm som kan ersätta de där CRT-skärmarna som hänger kvar på många tryckerier, efter en kalibrering är ViewSonicen en fullgod ersättare om man vill jobba med 4:3 skärmar, vill säga.

Trots den dåliga foten, avsaknaden av kablar och det höga priset är det här en bra skärm vilket gör att mitt totala omdömme blir högt. Jag önskar att Apple hade sådan här klass på sina paneler.

Skärmstorlek 21,3 tum
Certifiering TCO-99
Dot Pitch (mm) 0.27
Maximal skärmupplösning 1600×1200
Betraktningsvinkel Horisontell 178°
Betraktningsvinkel Vertikal 178°
Svarstid 8 ms
Kontrast 1000:1
Ljusstyrka 300 cd/m²
Anslutningar bild D-Sub & DVI-I
Höj och sänkbar fot Ja
Vridfunktion (Pivot) Ja
USB Ja (1 in, 4 ut)
Strömförbrukning (Max) 70 W
Dimensioner med fot, 468 x 363 x 63 mm
Vikt 9 kg
Pris 8495 ink moms© 2019 Omsoc Publishing AB