2007-04-13
Nyhet

Har inte Apple utvecklare så det räcker?

iphone_inhand_425.jpg Gårdagens besked om att iPhone kräver så mycket resurser inom Apple så företaget nu tvingats flytta utvecklare från utvecklingen av den kommande Mac OS X-versionen till just iPhone-projektet säger mig fyra saker:

  1. Apple har inte kompetenta utvecklare så det räcker
  2. iPhone kommer säkerligen att ha gott om buggar när den släpps
  3. Företagets framtid står på många sätt och faller med iPhone.
  4. Mac OS X är inte längre en konkurrensfördel gentemot Microsoft.

Låt mig vidareutveckla respektive punkt en aning.

  1. Apples utvecklare är både kreativa och kunniga. Men beskedet om att företaget måste omfördela antalet utvecklare från ett projekt till ett annat är ett klart tecken på att de inte är tillräckligt många. Eller tillräckligt bra. Hur påverkas moralen internt för de utvecklare som inte flyttas över utan får stanna kvar med säkerligen ökad arbetsbelastning kan man bara spekulera i. Och ska man dra detta ett steg längre: hur påverkar detta utvecklingen av Mac OS X 10.5 Server? Den har ju på många sätt alltid fått spela i andrafemman hos Apple, nu hamnar den inte ens på bänken.

  2. Om inte iPhone är klar ännu, så lär den inte vara det när det är dags för telefonen att landa i butikerna. Det spelar ingen roll hur smarta utvecklare Apple har, ska ytterligare resurser sättas på att fixa buggar och funktionalitet i iPhone behöver de nog mer tid på sig än ett par-tre månader.

  3. I och med att iPhone presenterades i vintras blev den också på ett sätt starten till att avveckla iPod:en. Apples lilla musikspelare har sålt i 100 miljoner exemplar och förr eller senare kommer siffrorna för försäljningen att börja dala och tills dess kan vi räkna med att det finns fler iPhone-modeller än en. Detta är skäl nog för Steve Jobs att prygla varenda utvecklare på Apple till monumentala stordåd för att iPhone ska bli en succé – den får bara inte misslyckas.

Men, kanske du säger – iPhone är ju dyr? Ja, men vi betalade å andra sidan över 5000 kronor för en iPod för 4-5 år sen, och den rymde 5 gigabyte musik, hade en liten svart-vit skärm och var stor som ett ciggpaket. Man ska, med andra ord, inte underskatta Apples marknadsföringsmaskineri och köpkraften hos deras kunder.

  1. När Apple lite kaxigt bad Redmond starta sina kopieringsapparater så var det en signal till Microsoft: Passa er, vi äger innovation i persondatorn. iPhone är en signal till Microsoft att deras operativsystem för mobiltelefoner, vad det nu heter denna vecka, inte går säkert. För med tanke på att Palm i princip har vikt in kepsen, och Symbian är.. tja, Symbian, så är det inte många företag kvar på marknaden att slåss om hur mobiltelefonerna ska se ut och fungera i framtiden. Med tanke på att Microsoft med stormsteg är på väg in i mer konsumentbetonade telefoner och därmed breddar sitt erbjudande till kunderna är det förståeligt att Apple lägger så mycket krut detta.

Eller vad tycker du?© 2019 Omsoc Publishing AB