2007-04-15
Nyhet

Nyheter på NAB

Apple lanserade en del nya produkter ikväll på NAB. Final Cut Studio 2 såg dagens ljus med Final Cut 6, Motion 3, Soundtrack Pro 2, Color, Compressor 3 och DVD Studio 4 i ett saftigt paket.

finalcutstudio20070415.jpg

Final Cut Server lanserades också och skall ge FC-användare ett effektivt verktyg för att katalogisera data och skapa effektiva arbetsflöden. Med stöd för bland annat IPTC, XMP och XML är det här en smidig lösning för att snabbt hitta det man söker, även om man har hundratusentals filer.

fcserver.jpg

FC-server stödjer Xsan och även LAN och WAN så jobbar man med projekt eller nyhetsinslag mobilt kan man skicka materialet från fältet direkt till en FC-server för integration i arbetsflödet.

KCAL9 i Los Angeles har testat systemet och det verkar som att FC-server är mer eller mindre en komplett lösning för att hantera flödet av all slags media på tex. en nyhetskanal. Att FC-server kan administreras lika bra från en maskin som kör Windows som Mac OS kanske är något vi bör notera. Det kan vara en ren tillfällighet eller så ser vi ytterligare en programsvit som är på väg att bli kompatibel med Windows. Förmodligen är det väl ett smart sätt att motivera insäljet då man kan nyttja FC-server oavsett vilken plattform man för tillfället använder.

FC-server kommer att finnas i butiker i sommar medan FC Studio 2 kommer att finnas tillgänglig redan i maj.

Apple har också inlett ett samarbete tillsammans med AJA Video Systems som sedan länge är kända för sina högkvalitativa videokort för Macen. Det här verkar vara ett direkt samarbete mellan AJA och Apple vilket enligt mig kan vara den enskilt största nyheten på NAB. Samarbetet har lett fram till en ny hårdvara med det rätt självförklarande namnet IO-HD encoder.

fram.jpg

Apple passade på att i samma veva lansera ProRes 422 som är ett nytt format som hanterar 4K video, alltså bilder med ungefär 4000 linjers upplösning, fyra gånger högre upplösning än dagens HD-format. ProRes 422 i kombination med en IO-HD gör det möjligt att på en Macbook Pro redigera 4K HD video, direkt på fältet i Final Cut Studio 2 gentemot en Final Cut Server. Priset ligger på 3495 dollar för en IO-HD när den börjar levereras i juli.

extern.jpg

När såg vi sist att Apple gemensamt utvecklade hårdvara med någon annan leverantör på det här viset? Apple har på NAB både lanserat FC-server som utvecklats genom att nära samarbete med KCAL9 och nu ser vi extern hårdvara som utvecklats tillsammans med AJA, spännande tider.© 2019 Omsoc Publishing AB