2007-05-28
Nyhet

Recension – Mac Book Intel Core 2 Duo 2.16GHz

macbook_2ghz_425.jpg

Den senaste generationens MacBook-datorer erbjuder ju få nyheter bortom en snabbare processor, större internminne och hårddisk som standard och en marginell prissänkning. Numera får man 1GB RAM, inbyggt trådlöst nät med stöd för upp till 802.11n, Bluetooth 2.0, integrerat grafikkort (Intel Graphics Media Accelerator 950) och en inbyggd iSight-kamera. Och givetvis är den svarta maskinen dyrast av dem alla (men är den snyggast? Jag är inte övertygad…), och det är en sån vi testar här!

De tre modellerna har numera landat ganska bra i pris. Grundutrustningen skiljer sig vid en första titt inte särskilt mycket men rotar man lite ser man rätt snabbt att det inte bara är färgen på modellerna som skiljer sig åt. Vilken är då mest prisvärd?

om_datorn.png

Den vita grundmodellen har en Core2Duo-processor på 2.0 GHz, DVD-ROM/CD-RW-brännare/läsare, 80GB hårddisk och 1GB minne för 9995 kronor inklusive moms.

Den vita mellanmodellen har en Core2Duo-processor på 2.16 GHz, 8x SuperDrive och en hårddisk på 120 GB för 11995 kronor inklusive moms. Alltså 2000 kronor för en DVD-brännare, marginellt snabbare processor, betydligt större hårddisk och samma mängd internminne. Helt klart är detta den mest prisvärda modellen.

Den dyraste modellen är alltså den svarta och den är bestyckad på samma sätt som den vita mellanmodellen, om man bortser från den större hårddisken på 160GB (vilket kan uppgraderas till 200GB vid beställning av maskinen). Priset är ytterligare 2000 kronor dyrare, 13995 kronor inklusive moms.

macbook_svart_425.jpg

Skärmen är den samma som i vårt tidigare test, så även tangentbord, mängden och typ av portar, och så vidare. Skillnaderna finns alltså insidan, vilket vi täckt ovan. En annan förbättring man kan hoppas på är att kvaliteten blivit bättre i de här maskinerna då problem ju varit återkommande för flera användare. Okej att maskinen är billig, men den ska väl ändå hålla för normal användning kan man tycka.

Vi inleder vår testsvit som vanligt med programmet vi alla älskar att hata: Xbench. Version 1.3 gav den tidigare svarta modellen med 1GB RAM och 2GHz Intel Core 2 Duo-processorn 93.86 poäng.

macboo_black_216_xbench_425.jpg

Som synes får den här modellen 107.32 poäng. I princip är den nyare modellen snabbare på allt, men intressant nog är hårddisken i den äldre modellen snabbare än i den nyare. Xbench visar cinebench.pngockså tydligt att hårddisken i den nyare maskinen är en Fujitsu-disk medan i den äldre modellen satt den disk från Toshiba.

Den äldre 2Ghz-maskinen får även däng i Cinebench-testet. Skillnaderna är inte enorma men visst är den nya maskinen snabbare som det sig bör.

En titt på distributed.net-testet visar också att det finns vissa skillnader men så otroligt mycket snabbare på beräkningar är den nya maskinen inte:

macbook_216_black_dnetc_425.jpg

En markant skillnad från den tidigare modellen är att även om datorn blir varm så går inte fläktarna igång på maxvarv som tidigare utan klarar sin uppgift galant utan att varken störa eller underprestera.

macbook_vit_425_ovanfran.jpg

Så hur ligger då landet på denna tredje generations MacBook? I mina ögon är det fortfarande en fyra av fem möjliga. Jag ska erkänna att jag börjar sakta men säkert vänja mig vid tangentbordet, men fortfarande är det ingen fullträff. Datorns höje, i synnerhet den svarta dito, är grymt bra och greppvänligt. Skärmens högglansiga yta är fortfarande extremt störande men kan man stå ut med det så är Macbook:en ett allt mer prisvärt alternativ till proffsmaskinen MacBook Pro, som i mina ögon är på tok för dyr. Visst, har man lite större krav på grafikkort, portar så är det bara värstingmodellen som duger men är man ute efter en liten portabel dator för att ta med sig på resan eller till möten finns det ingen mer prisvärd dator på marknaden.

Leverantör : Apple
Pris : Från 9995 kronor inklusive moms (testad modell: 13995 kronor inklusive moms)
Återförsäljare : Apple Store.© 2020 Omsoc Publishing AB