2007-08-04
Nyhet

Recension – Smoothwall Express 3.0 beta

smoothwall_1_425.jpg

Kanske sitter du i samma situation som jag? En hyfsat snabb bredbandsanslutning, en router/brandvägg med inbyggt trådlöst nät och annat godis men också full med begränsningar som försämrade din prestanda mot internet? Kanske är det dags att bygga sig en egen brandvägg!

Jag satt med det problemet. Min router var den gamla versionen av Airport Extreme. Det vita tefatet gjorde sitt jobb riktigt bra när jag satt med långsammare ADSL-anslutningar, men så en dag flyttade jag och fick 24Mbit från ComHem. Inte för att jag får ut 24Mbit, tänkte jag, och körde vidare. Och det fick jag inte heller. Prestandan var usel, DNS-uppslagen via min Airport Extreme var extremt långsamma och under vissa stunder tappade jag kontakten med omvärlden helt. Nu kan det ju givetvis vara så att min Airport Extreme helt enkelt hade något fel, jag har övervägt den möjligheten mer än en gång, men hur som helst hade jag ingen större lust att reparera den och köpa en ny gick inte heller då den tagits ur produktion och ersatts med den nyare modellen som vi tidigare testat här på Macpro.

Så jag började fundera på alternativen. Att köpa en annan liknande konstruktion från någon annan leverantör var helt enkelt uteslutet. Att köpa en mer “rejäl” brandvägg kostar rejält med pengar och då jag hade en gammal PC liggande i en hög, och ett par nätverkskort i en annan, och en liten hårddisk i en tredje, så tänkte jag att jag kunde ta och testa en brandvägg baserad på Linux eller *BSD istället. Först ut var M0n0wall, en FreeBSD-baserad brandvägg som ska vara det hetaste sedan skivat bröd. Tyvärr vägrade den boota från den CD jag bränt på min Mac. Den mumlade något om att filsystemet på CD-skivan var stort och att den skulle reset:a bussen för att få ordning på problemet, och efter ett tiotal reset tröttnade jag och surfade till Smoothwalls hemsida istället. Smoothwall baserar sig på Linux och jag har kört den tidigare för några år sedan, och då fungerade den riktigt bra.

Min gamla PC, en HP Kayak-nånting med en Pentium III-processor och 256MB internminne, är givetvis inte vacker eller särskilt elegant, men den har kraft så det räcker och blir över för att köra Smoothwall. Jag laddade ner version 2 och försökte installera den men halvvägs in i installationsfasen fryser allt och jag var på god väg att ge upp. Men jag tänkte att jag först skulle testa en betaversion av den kommande SmoothWall Express 3.0, och den lät sig installeras alldeles utmärkt. Prestandakraven är för övrigt blygsamma för Smoothwall: minimikravet är en dator med Pentium-processor eller motsvarande, 4GB hårddisk och 64MB minne. Rekommenderad hårdvara är samma processorklass eller bättre med 128MB minne och 8GB hårddisk.

SmoothWall är en extremt kompetent brandvägg. Med tanke på prislappen (gratis, om man räknar bort kostnaden för hårdvara, att bränna en installationsskiva, med mera) så får man otroligt mycket funktionalitet. Det finns gott om inbyggda servertjänster för DHCP-utdelning av IP-adresser för sitt interna nätverk, IDS, tidsserver, proxytjänster, VPN, i realtid uppdaterad information om trafikbelastning per IP-adress, och en otroligt massa annat.

trafik_425.jpg

Man ska ha klart för sig att man som Mac-ägare är rejält bortskämd med vad Apple ger oss kunder i form av användargränssnitt. Gränssnittet för att styra sin Smoothwall körs helt via en webbläsare och det är riktigt, riktigt bra. Inte Apple-snyggt, givetvis, men förbaskat bra ändå. Det är lätt att glömma bort vad det innebär att mecka med äldre hårdvara kontra hur smidigt det faktiskt fungerar när man kör grejer från Apple, men när man väl får sin gamla PC att fungera, har ställt in adresserna för sina nätverkskort och sen öppnat lite portar för exempelvis inkommande SSH, FTP och kanske också ställt in att smoothwall_big.gifbrandväggen ska hantera sin DYNDNS-adress så kan man nöjt luta sig tillbaka och konstatera att Linux gör jobbet. Till och med på en gammal PC.

Apple har massor att lära här, och jag hade blivit väldigt nöjd om de kunde få till brandväggen i OS X Server på samma sätt som Smoothwall.

Vi delar inte ut betyg till betaversioner, men hade detta varit en skarp dito hade det varit en klockren femma. Så bra är den.© 2020 Omsoc Publishing AB