2007-08-15
Nyhet

Recension – Adobe Creative Suite 3 Design Premium – Illustrator

Adobe Creative Suite 3 Design Premium
Vi fortsätter vår serie av recensioner och då med Illustrator som ingår i Adobes nya programpaket Creative Suite 3 Design Premium. När Adobe köpte upp Macromedia så tappade Illustrator sin konkurrent Freehand. Det ska bli intressant och se vad som har förbättras i den nya versionen av programmet.

Illustrator var det program som man hade mest problem med i CS2 på Intel-mac, eftersom det var så buggigt med Rosetta. Så det var verkligen skönt att få prova nya Illustrator CS3 som universal.

Som vi skrev i recensionen av InDesign CS3 så märker man direkt av det nya användargränssnittet. Man får en bättre översikt och en större arbetsyta med Panels (förut hette det Palette).

Panel och Dock i Illustrator CS3

Vidare kan man se att kontrollpanelen (Control Panel) blivit mindre klottrig. Jämför man med kontrollpanelen som introducerades i och med CS2 så har CS3 berikas med fler valmöjligheter och verktyg. Hela kontrollpanelen känns smidig och att man arbetar snabbare med hjälp av den.

Kontrollpanelen med select object

Väljer man att markera en ankarpunkt i Illustrator CS3 så får man direkt upp, via kontrollpanelen, verktygen för ankarpunkter. De valmöjligheterna hittade man i tidigare versioner via Tools Palette. Nu kan man t.ex. välja att dela av punkten som man markerat etcetera.

Kontrollpanelen med anchor points

När man jämför det gamla användargränssnittet med det nya så har Adobe gjort en hel del ändringar. Den vana användare av det gamla gränssnittet bör dock inte känns sig förvirrad, Adobe har sett till att behålla känslan och många av tangent-kombinationerna.

Adobe har verkligen valt att satsa på att integrera sina verktyg för att göra det enklare att arbeta mot Internet. Det går numera att öppna Illustrators filer i Flash och arbete med lager och text vicevers. Det går helt enkelt att göra ändringar mellan Illustrator och Flash.

Ska man syna den största nyheten i Illustrator CS3 så är det Live Color. Här har Adobe gjort allting rätt när det gäller funktioner för färger. Man kan via Color Guide skapa färg scheman och hela paletter. Man kan förändra färger via den markerade färgen i bilder och det skapar en “live”-känsla. Det vill säga när man direkt kan göra avancerade förändringar i bilden.

Live Color i Illustrator CS3

Tyvärr har inte Adobe åtgärdat den “vanliga” färgväljaren i och med Illustrator CS3. Här hade man kunnat tänka sig att de hade gjort något liknande som Live Color. Man blir imponerade hur användbart Live Color är och hur kul det är att leka med de nya funktionerna.

För att gå vidare så är det intressant och se vad Adobe har gjort med verktygen. Crop Area Tool är ett nytt verktyg i och med Illustrator CS3. I tidigare version av det krångligt att minska rektangulära delar av bilden, men med Crop Area Tool är det ett minne blott.

När man skapat bilder i tidigare versioner av Illustrator med mängder med objekt, så var det svårt att behålla kontrollen över flödet. I och med det nya upplägget så kan man välja att isolera grupper och sekundära lager, det gör att man slipper oroa sig hela tiden. Tyvärr kan man inte välja ett individuella objekt att isolera utan enbart grupper och sekundära lager. Det hade varit smidigt att kunnat ha kombinerat.

Isolate group och sublayers

Eraser-verktyg är också ett helt nytt verktyg i Illustrator. Det kan liknas som att arbeta med en grovpensel över ett objekt när man arbetar med verktyget. Sedan skapar verktyget automatiskt nya ankarpunkter, så det ser ut som man har suddat ut delar av ett objekt.

Sammanfattning för Illustrator CS3 är att uppgraderingen är bra, men inte mer. Live Color ger dock goda skäl till att uppgradera. Man får även ett stabilare Illustrator för Intel-mac och sitter man med äldre PPC-datorerna kommer få en prestanda förbättring.

Leverantör: Adobe
Pris: 8 075 kronor inklusive moms (Priset för hela Creative Suite 3 Design Premium 23490 kronor inklusive moms)
Återförsäljare: Misco.se© 2019 Omsoc Publishing AB