2007-08-19
Nyhet

Recension – Airport Extreme – Gigabit


Apples Airport Extreme smyguppdaterades med gigabitportar för snart två veckor sedan. Vi på Macpro kunde så klart inte hålla fingrarna borta när det vankades Gigabit-farter.

Inte mycket har hänt sedan vi sist testade Airport Extreme. Specifikationerna är i stort sett oförändrade förutom de tillkomna gigabitportarna på både WAN- och LAN-sidan. Apples administrationsverktyg är som vanligt exemplariska även om jag saknar möjligheten att konfigurera den med webbläsare eller terminal. För att gå rakt på sak så är det alltså prestandan som är det intressanta i den här versionen av Airport Extreme. Vi körde två stycken Macar med Gigabitkort och 802.11n gentemot routern och använde AFP och FTP för att se hur mycket data vi kunde klämma igenom.

Throughputen på den trådlösa delen är oförändrad. När båda maskiner kommunicerade trådlöst mot basstationen nådde vi 50Mbit/s. När vi sedan kopplade ena sidan till en gigabit-port på routern fick vi hastigheter i snitt på 121 Mbit/s, en dryga 30Mbit/s mer tack vare Gigabit jämfört med den förra modellen. När filer skickades åt båda hållen fick vi i snitt 65 Mbit/s åt båda hållen.

När vi skippade det trådlösa och kopplade båda maskinerna direkt på routern gick det att pressa genom 116 Mbit/s genom brandväggen, det borde räcka för de flesta Internetuppkopplingar men är långt under vad portarna kan prestera. Med en kraftigare processor (varför inte en PowerPC) skulle man kunna få upp throughputen ordentligt genom brandväggen.

Observera att hastigheterna för det trådlösa nätet endast är aktuella om du ställer Airport Extreme i “N-only mode”. Om någon vill koppla upp sig med en a/b/g enhet får man vackert ställa om det manuellt i routern. Fördelen är att du får härja i 5Ghz-bandet och därigenom få mindre störningar men som sagt, du lämnar all kompatibilitet bakom dig.

Överlag gillar jag routern som en produkt för hemmet, i en enterprise miljö har den inget att göra men det är heller inte Apples målgrupp. Jag personligen saknar VPN, fler portar i switchen och möjlighet till QoS och shaping. Men med en konkurrenskraftig prislapp på 1695:- kan man väl sammanfatta Airport Extreme v2 med att man får vad man betalar för.

Leverantör: Apple
Pris från: 1695:- inkl. moms.
Återförsäljare: Apple Store© 2019 Omsoc Publishing AB