2007-08-30
Nyhet

Recension – Telestream Episode Pro 4.3

img_episode_pro_425.jpg

Du är film- eller videoproducent, du har lovat leverans av en rad olika masterkopior till nästa dag och lagt två timmar på att programmera din batchkodare till att göra de format du önskar. Du ställer på rendering över natten och åker hem. Du vaknar av en mardröm Ââ batchen har buggat och koderna är förstörda! Du masar dig in i bilen, åker till jobbet och Ââ sanndröm. Bara att börja om från början, du är sur och förbannad och svär att göra nåt åt saken nästa dag. Känner du igen dig? Alternativet heter Episode Pro från Telestream Inc. Här kommer förklaringen till varför programmet ger dig bättre nattsömn.

Gränssnittet är som förväntat, aningen snyggare, aningen renare Ââ men traditionellt. Filmer som ska kodas i en lista, möjliga kodalternativ i en annan. Förinställningarna är uppdelade i “format” för hardcorekodarna, och “arbetsflöden” för de som inte kan formatalternativen utantill. Underbart att slippa “vill du koda din film för visning på farbror webben?” när man kan koderna som ett rinnande vatten, och skönt att få lite handledning om man är nybörjare.

bild-2.png

En playknapp för start, en editor för justering av codecarna och möjlighet att förhandsgranska materialet innan kodning.

Programmets styrka och användarvänlighet visar sig omedelbart efter tre enkla, avslöjande manöver. För det första stöds samtliga kända format, inte bara de under Apples egna varumärke. Slut med svordomar över avsaknaden av wmv, flash, real och så vidare. Allt finns. För det andra är programmet smidigt att navigera ända in i detaljerna. Ingen badboll när man väljer en klurig codec, ingen krasch när man ber om en bildjustering från 4:3 till 16:9. För det tredje håller programmet vad det lovar. Väljer man en udda flashcodec och lägger till batchlistan arbetar den lydigt, utan enerverade felmeddelanden om saknade tilläggsprogram. Macanda, mackvalitet och mackänsla!

bild-3.png

Inställningarna är föredömliga, enkla och många. Vill man justera gamman på en laddning leveranser kan man göra det, samma sak med format, krympning, deinterlace och så vidare. Avser man använda en tung h.264-kod som underlag och sedan justera den aningen och göra den lättare är inställningsalternativen föredömliga. Det som ska finnas finns. Vill man parta loss och rikta kodaren mot PSP, mobiltelefoner eller ipod går det naturligtivs föredömligt Ââ antingen genom att ställa in programmet manuellt eller välja föreinställningar för respektive format.

bild-4.png

Hyllningarna är många, avsaknaderna få men nämnbara. Det finns exempelvis ett enkelt prewievläge, men inget som på ett utförligt sätt låter operatören se exakt hur formatinställningarna påverkar bilden som ska kodas. En sån lösning vore guld värd, framför allt med möjlighet att koppla utsignalen till adekvata monitorer för påseende. Programmet kan pipa till när batchen är klar, men inte skicka vare sig SMS eller mail med rapporter om hur det gått. Synd med tanke på att batcharna ofta rullar under nätterna.

bild-5.png

Kvaliteten på slutresultaten är helt i klass med övriga automatkodare Ââ men tänk om det fanns någon möjlighet att nära sig industrins manuella monsterapparater? Priset är lågt med tanke på användningsmöjligheterna, men högt jämfört med Compressor som följer med Apples Final Cut Studio.

Episode Pro har vunnit undertecknads hjärta, och konkurrerat ut Compressor från datorn. Den kommer att snurra ofta och generera mycket glädje, och erhåller en stark fyra för sina tydliga fördelar. Är det något man vill anmärka på är det prisnivån samt att för previewsalternativ saknas. Men fördelarna, en kompetent, intitutiv stabil och trevlig mjukvara överväger.

Tillverkare : Telestream
Pris : från 7000kr inkl. moms för fullversionen.
Leverantör : Apple Store.© 2019 Omsoc Publishing AB