2007-09-03
Nyhet

Endast bakåtsträvare kräver G3-stöd i Leopard

g3side150.jpg

Jag kan absolut hålla med om att man kan använda äldre Mac:ar till väldigt mycket saker. Min gamla mailserver är en G4/400 med 640MB RAM och den kör OS X Server 10.4.9 utan några som helst problem. Men ska man använda sin dator på skrivbordet är åtminstone jag av en annan åsikt: det går inte att sitta med hur gammal hårdvara som helst. Produktiviteten blir lidande och är datorn för slö kanske inte ens de program du arbetar i fungerar ordentligt.

Givetvis finns det de som tycker att allt detta är nonsens, att en dator som lanserades för fem år sen minsann ska kunna köra det bästa och senaste operativsystemet, liksom det ju går att installera Vista på en gammal Pentium. Att det sen inte går att använda till något är troligen av sekundär betydelse.

Det är dags att begrava G3-generationens datorer och titta framåt. En ny MacBook är inte dyr idag och vill man hänga kvar vid PPC-generationens maskiner finns det gott om begagnade G4-maskiner som fortfarande erbjuder hyggliga prestanda. Om du har en G3-maskin som fungerar bra och vill fortsätta använda den, installera Linux eller någon BSD-variant på den så får du ut maximal prestanda ur den.

Det är åtminstone min åsikt – vad är din?© 2021 Omsoc Publishing AB