2007-09-08
Nyhet

Recension – Adobe Creative Suite 3 Design Premium – Photoshop

Adobe Creative Suite 3 Design Premium
Photoshop är nog det program som flest känner till och kan relatera till när det gäller Adobes program-paket. Programmet är fyllt med funktioner som passar både professionella såväl som amatörer. Så vad har Adobe valt att göra för förbättringar och förnyelser av detta kända program (som faktiskt är 17 år gammalt), kan man fråga sig?

En hel del faktiskt. För de områden som har förbättras i programmet är saker som en fotograf, video-redigerare eller designer inte kan leva utan. Samt att några gamla funktioner har förbättras. Det kan även noteras att Photoshop CS3 körs helt i Intel-native kod. Vilket ger en prestandaökning som är märkbar, men inte mer. Även de som sitter med PowerPC mac-datorer kommer inte heller behöva misströsta, då det även utlovas en bättre prestanda även där. Fast även om programmet fått sig en prestandaökning, så är det viktigaste att programmet äntligen blivit lite stabilare. Photoshop CS3 och Bridge CS3 (som följer med Photoshop) har blivit klart stabilare i och med CS3-versionen.

Vår recension här på Macpro sträcker sig till den “vanliga” versionen av Photoshop CS3, men det finns även en extended version av Photoshop. Den versionen är mer riktad mot video- och filmanvändare. Samt att den kommer med speciella 2D och 3D verktyg (vilket även har support för MATLAB). Så extended versionen riktar sig mer mot professionella användare och kostar därmed lite mer.

Photoshop CS3 stödjer många olika uppsättningar när det gäller gränssnittet och även Photoshop har fått nytt gränssnitt som övriga program i CS3-paketet. Börjar man kolla på Toolbox så ser man att ImageReady-knappen har tagits bort, eftersom programmet är borttaget. Adobe har som bekant valt att satsa på Fireworks istället som täcker samma funktioner. Där ImageReady-knappen förut låg kan man nu komma åt Screen Mode direkt för att anpassa arbetsytan (standard eller t.ex. maximera).

Toolbox och Screen Mode i Photoshop CS3

Vidare ser man också att Toolbox är bara en rad istället för två och det underlättar faktiskt arbetsflödet, notera dock att det går att ha två rader också. Samma sak gäller Palettes som numera kalls för Docks. Adobe har skapat möjligheten att expandera och gömma olika grupper av funktioner väldigt smidigt. Helt i linje med att skapa mer arbetsyta för användaren (så som de även har valt att göra med Toolbox). Adobe har också valt att ha kvar alla tangentbords-kommandon i programmet. En van användare kommer att känna igen sig direkt. Det är skönt att direkt kunna hitta sina favorit kombinationer när det gäller tangent-kommandon.

Docken i Photoshop CS3

Photoshop CS3 kommer med en rad olika förändringar när det gäller kärnfunktionerna. Bland annat har de ordnat till Curves en aning och gjort att verktyget är mer lätt använt. Man ser t.ex. direkt histogram i bakgrunden när man börjar att arbeta med linjen för svart och vit. Det är riktigt smidigt faktiskt att få översikt vad som sker. Adobe har också valt att ändra stödlinjer i CS3 till gråa linjer för Curves. I CS2 var det punktlinjer istället som gällde. Knapparna Save och Load har tagits bort för att ge plats åt Present. Det är en funktion som ger dig möjligheten att spara inställningar till andra bilder etcetera.

The Curves i Photoshop CS3

Photoshop CS3 har liksom Lightroom berikats med stöd för Camera Raw 4, vilket många påstår är bästa raw-formatet som finns tillgängligt idag för fotografer. Stödet gör bättre bilder och möjligheten att ta bort olika sorter av brus i bilderna. Man även öppna JPEG- och TIFF-bilder i Camera Raw för att sedan göra förändringar som inte förstör bilden. Det skapar ett bättre arbetsflöde för t.ex. professionella fotografer.

Effekterna och filterna har också blivit bättre i och med Photoshop CS3. En bra möjlighet är att man kan förändra bilden med filters och bibehålla antalet pixlar i bilden. Vilket är riktigt bra när man inte vill förstöra en bilden. Det känns verkligen att Adobe satsat på att man ska kunna bibehålla kvalitén i en bild, även om man börjar jobba med den.

Möjligheten med att markera med nya Quick Selection verktyget måste verkligen vara ett av Adobes bästa ess när det gäller CS3 versionen av Photoshop. Det är imponerande att kunna kombinera magic wand och vanliga brush i ett.

Quick Selection i Photoshop CS3

Verktyget kommer nog uppskattas av många som går över och de som redan har gjort det. Det blir så enkelt att markera något i en bild i och med verktyget.

Quick Selection i Photoshop CS3

För att summera programmet ytterligare skulle det behövas två eller tre artiklar till om Photoshop CS3. Adobe har verkligen gjort en satsning på CS3 versionen och det märks. Är man van användare av Photoshop så kommer uppgraderingen naturligt. För övriga så kommer varje individ att hitta någonting som passar en i och med den nya versionen av Photoshop. Ett givet köp eller uppgradering. Betyg 5

Tummen upp för att Adobe har lyssnat på användarna. Dels via beta-versionen de släppte innan den stabila versionen, för att samla in åsikter om programmet och dess nya funktioner m.m.

Leverantör: Adobe
Pris: 8 269 kronor inklusive moms (Priset för hela Creative Suite 3 Design Premium 23490 kronor inklusive moms)
Återförsäljare: Misco.se



© 2020 Omsoc Publishing AB