2008-10-28
Nyhet

“"Apple kan sälja iPhone för 99 dollar!"”

Analytiker är ett härligt släkte. De kan, ganska oemotsagda, tycka om saker och kalla det “analyser”. Ibland har de rätt. Ibland.

Och nu, mina damer och herrar, kommer en analys till. Analytikern Charlie Wolf på Needham Research menar att Apples stora vinster den senaste tiden är ett sätt för Apple att dölja att det finns stort utrymme att sänka priserna på iPhone. Wolf menar att priset skulle kunna sänkas till 99 dollar per telefon och i och med det skulle försäljningen kunna stiga till det dubbla eller tredubbla jämfört med de 15.7 miljoner enheter som Needham Research tror att Apple kommer att sälja under 2009. Charlie Wolf summerar sin analys med att Apple “skulle kunna ta över smartphone-marknaden” och att Apple med en prissänkning på själva telefonen fortfarande kan upprätthålla de marginaler som återförsäljarna (hos oss Telia) kräver.

Jag har inget problem med att betala de priser som Telia (och Apple) kräver för själva telefonen. Nej, det är abonnemangspriserna som är problemet.

Frågan är också om den gode Charlie Wolf insett att Apple nog kommer att sälja 15 miljoner iPhones nästa år, oavsett om de sänker priset eller inte. Givetvis kommer iPhone på sikt att följa samma priskurva som iPod gjort, men det kan komma att ta lite längre tid. Tror jag iallafall.

Läs vidare här.© 2021 Omsoc Publishing AB