2008-10-30
Test

Nokia E71

I en tidsålder då alla, och då menar vi alla, pratar om iPhone, kan det faktiskt vara intressant att för en gångs skull bryta mönstret och titta på någon annan telefon istället. Så jag har gjort just det, och valet för testet denna gång föll på en Nokia E71. Kanske inte världens sexigaste telefon, men helt ful är den trots allt inte heller. Och utseende är ju verkligen inte allt, vilket det här testet ska försöka visa.

Det första jag fastnade för med E71:an var storleken. Den är faktiskt både tunnare och mindre i övrigt jämfört med iPhone. Detta i kombination med en ovanligt lyckad färgsättning och design i övrigt gör att telefonen inte skäms för sig. E71 är efterföljaren till E61, och det är en rätt stor skillnad i utseendet. Där E61:an såg ut som en våffla är E71;an diskret och enkel att ha i fickan utan problem. Knappsatsen är ett fullstort tangentbord med de svenska tecknena enkelt tillgängliga. Åtminstone ä och ö, vill man även få fram å krävs en tryckning på en knapp som tillåter en alternativ knappuppsättning att användas men det är knappast ett direkt stort problem. Knapparna i sig är små, det ska sägas, och det är svårt att vänja sig av med att använda en iPhone där man skriver direkt på skärmen men det är inte omöjligt att använda knappsatsen och efter någon dags användande känns det ganska naturligt.

Nokia har till skillnad från Sony Ericsson dragit ner ganska kraftigt på antalet knappar på maskinen, utöver tangentbordet. Jämför man E71 med Sony Ericssons P1 är designen och ergonomin överlägsen. Och då har vi inte ens kommit till det faktum att E71 faktiskt går att använda, till skillnad från P1:an som mestadels är en smärtsam upplevelse oavsett hur man än ser på den.

E71 har en betydligt mindre skärm än iPhone, och någon pekskärm är det inte heller, vilket inte bara är ett stort avbräck utan också ett, om än litet, tecken på att Nokia inte hänger med riktigt. Pekskärmar är tveklöst dyrare men ser man ur ett användarperspektiv är det betydligt enklare. Apple, om några, har ju bevisat det med iPhone.
Prestandan i E71 är bra. Den mäktar med vad som brukar kallas för 3,5G, alltså HSDPA, vilket klarar upp till 3,6 Mbit/s respektive 384 kbit/s för trafik till och från enheten. Utöver det fixar den givetvis också 3G, GPRS och Wlan och en sån mängd andra olika funktioner så det får inte plats att räkna upp allt här – kolla Nokias informationssida för E71 för närmare information.

Synkroniering av e-post går via POP3, IMAP och nu också via Active Sync-protokollet, vilket innebär inte bara Exchange Server utan också exempelvis Zimbra och Zarafa. Mycket smutt.

Musikspelaren klarar bland annat MP3 och icke-skyddade AAC/MP4-filer. Ljudkvaliteten är helt okej men de medföljande hörlurarna är, om möjligt, ännu sämre än de som medföljer iPhone. Och för att göra saken ännu värre för Nokia har de valt att sätta en 2,5mm-kontakt vilket gör att det inte går att använda vanliga hörlurar med E71. Nu är nog inte E71 en telefon som primärt är tänkt att fungera som en nöjesmaskin a’la N95 men ändå, detta är inte bra.

Synkronisering med Mac OS X fungerar också ypperligt, dels via plugin i iSync och dels via Nokias multimedia transfer.-program som för över bilder till iPhoto och musik från iTunes utan några problem. Men det vore trevligt om man kunde göra allt i ett program och inte nu, två.

En sak irriterar mig dock otroligt mycket. och det är om man lyssnar på musik i hörlurarna och tar emot ett inkommande samtal. Då hörs inte ringsignalen i hörlurarna utan den spelas istället upp i högtalarna. Nu är ju hörlurarna så usla så det inte är någon större risk att musiken blockerar ut ringsignalen men ändå, det är en larvig designmiss som Nokia borde ha tänkt på.

Det finns massor att säga om Nokia E71 men för att summera måste jag måste säga att den håller måttet. Prisnivån ligger runt 3500 kronor + moms utan abonnemang och behöver man ha en telefon med många smarta funktioner, och inte kan eller vill köpa en iPhone, är detta nog en av de bättre modellerna på marknaden.

Plus: Bra skärm, bra knappsats, utmärkta prestanda och ett smidigt format. Bra batteritid. Integreras enkelt med Mac OS X 10.5.
Minus: Hörlurarna duger verkligen inte. Gränssnittet bättre än tidigare Nokiamodeller men fortfarande lite rörigt emellanåt.
Summering: En mycket bra och mycket smart telefon för de mer krävande användarna.

Nokia E71
Tillverkare: Nokia
Pris:Från 1 krona med abonnemang hos Tele2. Pris utan abonnemang från 3495kr exkl. moms hos Telenor Stores.
Leverantör: Tele2, med flera.© 2021 Omsoc Publishing AB