2008-10-30
Nyhet

Vårt nya betygssystem

Som gamla läsare av Macpro märker har produkttesterna förändrats en del. Jag siktar allt mer mot att skriva mer konsist och inte så långrandigt utan max en skärmsida ska räcka till att beskriva en produkts fördelar och nackdelar.

Vi kommer i fortsättningen inte att dela ut ett sifferbetyg. Varför, kan man fråga? Jo, av den enkla anledningen att en skala mellan 1-5 oftast tenderar att resutlera i betyget 3 eller 4 för de flesta produkter. Om en etta i betyg representerar en usel produkt, är då en tvåa “inte usel men inte bra heller” och en trea “okej”? En fyra kan betyda “jättebra” och en femma “helt hysteriskt bra!”. Det kan ta emot att såga en produkt så hårt, att säga att den är verkligen usel. Så då blir det varken en etta eller tvåa i betyg utan ofta en trea. Är den riktigt bra blir det en fyra men det är mycket få produkter som är en fempoängare.

Ni kanske blir lite förvirrade över resonemanget ovan men det är många faktorer som ska tas med när man skriver ett test och ska man sedan summera det till en enda siffra så blir det ofta svårt och krystat.

Därför bygger betygssystemet nu på skriftliga omdömen. Varje test avslutas med tre rubriker: Bra, mindre bra och en summering. Är produkten något som höjer sig över resten av konkurrenterna delar vi också ut en utmärkelse som vi döpt till “Macpro rekommenderar”.

Jag hoppas det nya betygssystemet och formatet på testerna faller många i smaken. Tveka inte att ge feedback om du har frågor eller förslag!© 2021 Omsoc Publishing AB