2008-11-06
Nyhet

Skärmar – Vart är de på väg?

<

p>

Under många år satt de flesta utav oss med ”stora” och riktigt tunga skärmar. Jag tänker självklart på de gamla hederliga och pålitliga CRT monitorerna. Det var ”inga problem” att fylla upp ett stort skrivbord med en 20” CRT skärm. Och visst såg det imponerande ut ! Mindre kul var det när man skulle flytta monitorn. Numera sitter gemene man med lite lättare skärmar, definitivt tunnare och mer plats på sitt skrivbord och självklart enklare att flytta på. Jag tänker givetvis på LCD skärmar.

MacPro fick en liten tankeställare och ställde sig själv frågan – ”Vart är våra skärmar på väg”?
Jag har de senaste 3 åren varit borta just från skärmmarknaden med allt vad det innebär och beslöt att kontakta mina gamla kontakter i produktionsledet men framförallt i tillverkarleden. Det mesta tillverkas i fjärran östern oavsett vad själva märket är på monitorn, och kvalitén är i regel bra.

En sak är säker -Att sia om framtiden är ju inte lätt och med dagens snabba teknikutveckling blir det inte lättare. Apple har ju som bekant släppt nya skärmar med LED teknik och detta har ju även andra leverantörer gjort. Succé för Apple – Självklart.

LED
Skärmar med LED teknik är något som kommer att öka ett bra tag framöver och allt fler kommer att hoppa på denna teknik. Den är i viss mån lite dyr fortfarande men som med allt annat (nästan) sjunker priset i takt med att tekniken blir allt vanligare.

LED tekniken är riktigt bra och vi får klara färger, hög kontrast, hög upplösning och viktigt för många, snabbare uppstart, dvs skärmens ”lampor” tänds snabbare. Denna teknik kommer troligtvis att bli dominerande under en period. Om det sedan blir lika länge som med den gamla CRT tekniken låter jag vara osagt.

En annan fördel är att man med denna teknik kan skippa kvicksilver i skärmen, vilket är riktigt bra för miljön.

Just miljötänket var något som mina kontakter återkom till under samtalen. Att profilera sig mer mot miljön är något som vi kommer att se mer utav från leverantörer, i alla fall från de som vill överleva. Ingen seriös tillverkare kommer att ha råd att undvika miljö frågan.

Blank vs Matt

Några utav oss har redan kommit i kontakt med nya Blanka skärmar. Det är snyggt, inget snack om den saken men praktiskt? Jag återkommer till det strax. Blankt vs Matt var en annan fråga som jag ställde och fick en del väldigt långa svar. Skall man sammanfatta det hela verkar det gå mot att Blankt vinner. Mode – självklart, IT industrin är inte opåverkade utav mode.

Själv tycker jag en blank skärm är helt OK i mitt arbete och det ser ju så snyggt ut på skrivbordet och ger en lyxig känsla (fåfänga?). Men är man proffs inom tex foto, musik för att nämna ett par branscher där jag har mycket kontakt med användare är inte alla positivt inställda till blanka saker. Fingeravtrycken syns numera jättebra vilket vi alla kan vara överens om. En musiker som jag talade med var inte alls positivt inställd till dessa snygga blanka monitorer. Att försöka använda en sådan live var helt värdelöst då det speglade sig för mycket. En fotograf informerade mig att det var så mycket reflexer med dessa blanka skärmar att han inte kunde arbeta lika effektivt som tidigare i studion.
Sista ordet är nog inte sagt i frågan om blankhetens förnämlighet eller inte.

Större skärmar?

Tidigare har vi varit med om att tillverkare annonserar ut större och allt större skärmar. All praktiskt erfarenhet och forskning visar att en gräns för vår produktivitet är runt storleken 24”

Vi bör räkna med att de som kommer att leverera ”större” skärmar kommer troligtvis att stanna runt 24” strecket. Detta pga storleken för effektivt arbete stannar på 24”. Skulle du av någon anledning behöva ännu större monitor än så bör du titta på en lösning med fler ”mindre” skärmar. Detta ökar din produktivitet avsevärt.

Tunnare & Snabbare

När det gäller skärmar är något som de flesta användare alltid velat ha är – Tunnare, lite större och snabbare. Idag är skärmarna tunnare, snabbare och absolut mycket snyggare än tidigare, men går det att göra ännu mindre, tunnare och snabbare? Ja, vi kommer att få se en teknik som heter OLED (Organic Light Emitting Display) även när det gäller större skärmar. Denna teknik har tidigare använts på MP3 spelare, Mobiler och gör sitt intåg allt mer på dessa marknader. Mobilmarknaden är den som satsar mest på OLED.

Med OLED blir skärmarna supertunna, mer strömsnåla, klarar snabba videosekvenser, högre ljusstyrka och kontrast och vikten går ner radikalt. Nu pratar vi lättviktare.

Men varför får vi inte se dessa underverk redan nu undrar du? Ett stort problem med OLED är livslängden i dagsläget. Du som konsument skulle inte acceptera att betala tiotusentals kronor för en supertunn OLED skärm på tex 24” som endast skulle hålla ca 1-1,5år innan allt släcks eller att skärmen börjar få en blånyans i färgerna efter 6 månader.

Med dom kraven som det kommer att ställas på skärm marknaden vad gäller miljön, snabbare hantering av video, tunnare, lättare etc så ser det ut som OLED är rätt väg men vi har en bit kvar ditt. Men som sagt, det kan gå fortare än vi tror.

Hur skulle en framtida dröm skärm se ut?

Jag själv önskar mig en som man kan rulla ihop som tex en reklam Roll Up, bör väga som en portabel disk och vara trådlös.© 2021 Omsoc Publishing AB