2008-11-07
Nyhet

Hur ska det gå för Mac Mini?

<

p>

Hur ska det gå för Mac Mini? Apple har strypt leveranserna till återförsäljarna och har sedan lovat att det ska komma nya modeller. Men vad blir det för modell, och vad borde Apple göra med Mac Mini?

Det är svårt att inte älska den här lilla maskinen. Trots sitt lilla format är den extremt användbar från allt som liten server, där det finns hostingföretag som gör goda pengar på att låta kunderna få sin egna lilla server och samtidigt kan man packa racken fulla med de små maskinerna, till HTPC, till lite arbetsdator, till.. tja, vad som helst. Ett företag jag tidigare jobbade på sysslade med utveckling och när de skulle bygga en klusterversion av sin produkt köptes det in tre stycken Mac Mini som sedan anslöts till samma gigabitswtich och sen kunde utvecklingen börja. Kostnad: 15000 kronor. Att jämföra med att köpa in tre XServes eller tre Mac Pro för samma utvecklingsarbete.

I mitt tycke har den nuvarande, och utgående, modellen tre stora brister:

1. Minnesmängden. Maskinen rymmer inte mer än 2GB RAM. Detta bör minst dubbleras.
2. Inget eget grafikkortsminne. Detta ger maskinen usla prestanda när man kör grafikintensiva applikationer (läs: spel).
3. Långsam hårddisk. Om man vill använda maskinen som exempelvis webbserver är den interna diskprestandan inte mycket att komma med om trafikmängden växer till sig.

Vad kan då Mac Mini bli i sin nästa generation? Möjligheterna är många anser jag:

1. Speldator / HTPC. Med en DVI eller HDMI-anslutningen skulle Mac Mini kunna bli en utmanare till Playstation 3 och Xbox 360. För visst kan Apple göra en modern och läcker spelkontroller? Modellen skulle givetvis delvis konkurrera med AppleTV men å andra sidan, hur många kommer att sakna den?

2. Hemmaserver. Skicka i två diskar och ett enkelt raidkort och en nerstrippad version av Mac OS X Server för hemmabruk och vips har du en filserver med 100GB (eller mer?) speglad diskyta och som dessutom kanske kan användas som mottagare för Time Machine-backuper.

3. En enklare modell med mycket minne, ett enkelt grafikkort och en liten intern disk plus ett tillhörande rackmonteringskit där man kan montera tre stycken Mac Minis och ansluta dessa mot ett bakplan med strömanslutning, nätverksanslutning och firewire till extern lagring. Denna modell kan dessutom strippas på bluetooth, wifi och annat som ändå inte behövs för att hålla kostnaderna nere.

4. Xserve Mini. En liten server med Mac OS X Server på. Dubbla diskar, inbyggd switch och 4GB minne för det lilla företaget eller arbetsgruppen. Skulle kunna bli dubbelt så hög i formfaktorn jämfört med dagens Mac Mini.

Vad tycker du? Kom med dina ideér för nästa Mac Mini!© 2020 Omsoc Publishing AB