2008-11-10
Nyhet

OpenOffice nedladdat tio miljoner gånger på fyra veckor

Det kanske är för tidigt att säga att Microsoft har seriös konkurrens, men nu kan vi iallafall notera att OpenOffice nu enligt ett pressmeddelande som OpenOffice.org skickat ut laddats ner tio miljoner gånger i sin senaste version, version 3.0, som släpptes för endast fyra veckor sedan.

Det är intressant att se hur detta programpaket vuxit i populäritet, och kvalitet. På min arbetsplats har vi helt kastat ut Microsoft Office. Då vi kör PC (Linux och ett stadigt minskande antal Windows) har alternativet nu varit att uppgradera till Microsoft Office 2007 men om man tyckte att föregående version, 2003, var stor och lite otymplig är det ingenting i jämförelse med 2007. Detta i kombination med ett krångligt gränssnitt och givetvis en saftig prislapp gör att vi ersatt allt med OpenOffice. Det förmodade knorrandet från användarskaran har helt uteblivit och istället är de glada över att slippa krascher, långa laddtider och givetvis gnuggar ekonomiavdelningen händerna över minskade kostnader.

På Linux är det en annan femma. OpenOffice är i det närmaste standard, men hur är det då med Mac-plattformen? Apples egna ansträngningar i och med iWork är i mitt tyckte långt från klara. De är trevliga att arbeta med men mycket saknas för att på allvar vara ett seriöst alternativ. Microsofts Office-paket är, milt uttryckt, ett misslyckande. Det är slött, buggigt och man får inte för inte känslan av att Microsoft inte riktigt vet vad de ska ta sig till med Office för Mac.

OpenOffice 3.0 är en frisk fläkt som alla borde testa. Det fungerar verkligen bra och OpenOffice-folket själva tror att de år 2010 kommer att ha en marknadsandel på 40% globalt sett. Om inte Microsoft skärper sig och börjar banta och optimera Office, både för Windows och Mac, kommer de nog få se sig slagna på fingrarna rejält, vilket i sin tur borde vara inget annat än självklart för mjukvarugiganten då Officepaketet genom tiderna varit en av de produkter som stått för väldigt stora intäkter för Microsoft.

Den som lever får se…© 2020 Omsoc Publishing AB