2008-11-11
Nyhet

Lotus Notes 8.5 beta 2

Har du någonsin varit användare av Lotus Notes? Om svaret är ja så är chanserna rätt stora att du helst inte är det igen. Om svaret är nej så är chanserna rätt stora att du aldrig kommer att bli det.

Förvirrande? Låt mig utveckla ämnet en aning. Lotus Notes är gruppvaruprogrammet som administratörer prisar för sin stabilitet och sina enorma möjligheter när det gäller att snabbt skapa åtkomliga databaser, replikering av dessa och andra gossiga funktioner. På serversidan heter programmet Lotus Domino och finns för allt från Linux till Windows till AIX, och så vidare. Mac OS X är dock inte bland plattformarna som servern stödjer. Klientsidan, däremot, har stöd för klienten Lotus Notes, och det är den vi ska prata om idag.

Som jag nämnde så älskar administratörerna Lotus Notes. Användarna har dock en tendens att hata programmet, och det med råge. En f.d kollega till mig berättade vid ett tillfälle att om han blev erbjuden ett jobb och den möjlige arbetsgivaren körde Lotus Notes skulle han tacka nej till jobbet direkt, utan tvekan. För min egen del är det sju år sedan jag använde Lotus Notes sist, och precis som min f.d kollega är det inga såta minnen jag har av programmet.

Lotus Notes har historiskt har byggts från servern och uppåt, som att klientprogramvaran varit ett nödvändigt ont. Notes har funnits sedan 1989 utvecklades då av Lotus. IBM köpte Lotus 1995, mycket tack vare att Lotus från början haft ett starkt stöd för operativsystemet OS/2 som utvecklades av IBM. Under åren som gått har många plattformsstöd för Notes dumpats av IBM, som exempelvis OS/2 och Unix, och klientprogramvaran har onekligen blivit mer modern, men spåren av det gamla går liksom aldrig ur.

IBM verkar inte riktigt vilja släppa sargen, kanske av rädsla över att inte riktigt veta vad de ska göra med Notes. Klart är dock att de skulle behöva en rejäl lektion i gränssnittsdesign av Apple för Notes 8.5 är visserligen snyggare än tidigare versioner, men fortfarande är programmet onödigt bökigt att använda. De flesta Internetstandarder stöds givetvis fullt ut, och om man vill kan man även vittja POP3- eller IMAP4-mailservrar från samma klient utöver att ansluta till en Domino-server.

Ett exempel på hur IBM är väldigt konservativa när det gäller design av klienten kan visas i de här två bilderna. Först en bild på hur startsidan såg ut i Lotus Notes 6.5 på Windows:

<

p>

Att jämföra med hur version 8.5 beta 2 ser ut på Mac (utseendet är närmast identiskt med Windows- och Linuxversionerna av klienten, en av de stora styrkorna med Lotus Notes):

<

p>

Same same, but different helt enkelt.

Som ni kanske märker är jag inte helt imponerad av Notes ur ett användarperspektiv. Jag har provkört den här betan både i Mac OS X 10.5 och Fedora Core 9 och måste säga att för att vara en beta är den faktiskt helt okej. Inga krascher att tala om och prestandan är schysst. Givetvis finns det tonvis med arbete för IBM att göra med gränssnittet men det tycks som att Lotus Notes, efter 20 års utveckling, nu faktiskt börjar bli hyfsat användbart.

Lotus Notes är inget e-postprogram. Det är ett gruppvarusystem som är byggt för stora organisationer, som vill samla sin information på ett ställe och hålla den där. Få organisationer inför idag Lotus Notes om de inte har en bra anledning till det, men om man vill göra det så finns det inget grupprogram på marknaden med ett bredare klientstöd och en kraftfullare server. Och det är inte helt fel det heller.

Leverantör: IBM
Pris: Varierar, minst sagt. Kontakta IBM för mer information.© 2020 Omsoc Publishing AB