2009-01-15
Nyhet

Apple LED Cinema Display

Jag hade glömt hur stor en sån här skärm kan vara. För några år sedan hade jag förmånen att sätta mig framför Apples gamla 30″ Cinema Display-skärmar och det var både en skrämmande och facinerande upplevelse där man växlade mellan ett nästintill ohanterligt habegär och den skrämmande känslan av att skärmen skulle tippa över dig och krossa dig till döds.

24″-modellen av Apples nya LED Cinema Display är inte fullt så stor, men bredvid den senaste modellen av den minsta MacBook:en är den helt gigantisk. Apple beskriver den här skärmen som den första specialdesignade dito för bärbara datorer, och för det syftet är den perfekt utformad. Det blir däremot lite knepigare för oss med äldre datormodeller som inte har någon Display Adapter då det i dagsläget inte finns någon adapter för att konvertera Display Adapter-kontakten från skärmen till en DVI-kontakt för anslutning till exempelvis förra generationens MacBook Pro.

Intressant är att LED Cinema Display har en hel del inbyggt godis, och en del saknas. Förutom anslutningsmöjligheter till DVI saknas givetvis också FireWire-anslutningar bakpå skärmen. Tre USB 2.0-portar finns där, liksom anslutning för strömmatning som numera är inbyggd till skillnad från den förra generationens Cinema Display-skärmarna där strömmatningen var extern. På inbyggnadsfronten finns både en iSight-kamera, mikrofon samt högtalare, vilket jag inte tror vi sett i en skärm från Apple sedan 90-talet. Ljudet är för övrigt okej, men det är inte HiFi vi pratar om.

Den stora frågan är givetvis hur bildkvaliteten är. Och jag kan meddela att det är till dags dato den bästa bildkvalitet jag sett i en datorskärm. Ljusstyrkan är helt enorm och det tycks inte spela någon roll vilken betraktningsvinkel man har, man kan klart och tydligt läsa det som står på skärmen ändå.
Priset då? 8595 kronor kan tyckas vara blodigt, men med tanke på att Samsungs motsvarighet, en 24″ Syncmaster XL-24, kostar 19368 kronor inklusive moms är Apple-skärmen rena fyndet. Om det inte vore för Display Port-anslutningen då.

Kan någon bara tillverka en adapter som konverterar “åt rätt håll” är denna skärm ett givet köp för alla som vill lysa upp tillvaron, om man tillåts ordvitsa lite.

Bra: Storleken är närmast optimal för skrivbordsarbete. Integrationen mot senaste generationens MacBook-modeller är perfekt. Utmärkt prisnivå.
Mindre bra: Värdelös för de som inte är intresserade av att köpa en ny MacBook för att kunna använda skärmen. FireWire 400/800 saknas.
Summering: Apple kanske hade lite bråttom att skrota den gamla Cinema Display-familjen, men förhoppningsvis kommer det även modeller för “resten av oss”, för LED Cinema Display är helt klart en av marknadens bästa skärmar.

Leverantör: Apple
Pris: från 8595kr inkl. moms
Återförsäljare: Pixmania© 2021 Omsoc Publishing AB