2009-02-01
Nyhet

Mina Mac

Jag satt och funderade på alla Mac:ar jag ägt genom tiderna. På sätt och vis kan det nog vara nyttigt för alla att göra den resan bakåt i tiden, i synnerhet om man börjar känna att ens nuvarande Mac inte duger.

PowerBook G3 ‘Pismo’

Min första Mac. Köpt begagnad enbart för att köra Mac OS X, som 2001, när jag köpte denna, fortfarande var långt ifrån vad vi ser idag både när det gäller funktioner och prestanda. Ganska snabbt tröttnade jag på den maskinen, långsam och tung som den var, och sålde den vidare. Jag körde t.om MacOS 9 på datorn till och från för att få ut mer prestanda ur den. Höjdpunkterna annars får ändå sägas vara tangentbordet och ett grymt snyggt yttre. Datorn var också extremt modulär och lätt att mecka med om man ville skicka i mer minne eller en större hårddisk: bara lyft på tangentbordet så satt ju allt godis där.

ibook G3

Min andra bärbara Mac. Ljusår snabbare än PowerBook:en jag ägde tidigare men ändå så gryyyymt långsam. Hade denna ett par månader och sålde den till en författare i Göteborg. Tangentbordet var inget vidare på den här maskinen heller, vill jag minnas.

PowerMac G4 800Mhz

Köptes begagnad via Martin på 99Mac och hans dåvarande företag Recycler som handlade med återtag från företag. Jag tror jag betalade 16000 kronor för maskinen, som då var bland det värsta man kunde ha. Jag behöll den här datorn i över ett år innan jag sålde den vidare och den var lätt bland de mest pålitliga och stabila datorer jag någonsin ägt.

PowerBook G4 12″

Min första helt nya Mac. Jag minns inte vad den kostade, och lika bra är väl det. Detta var 867Mhz-modellen med maximala 640MB minne installerat och en 40GB hårddisk och tangentbordet var helt fantastiskt på den här maskinen, och jag minns att jag gillade den väldigt mycket men det fanns givetvis nackdelar. Skärmen var inget vidare, och detta var också den första bärbara Mac som blev så där riktigt varm. SGF:erna (Små GummiFötter) under maskinen ramlade också av flera gånger och Apple skickade till slut ut ett paket till mig (via UPS förstås, vilket nog kostade mer än själva paketet) med ett antal gummifötter och en liten limtub! En uppdatering av OS X innebar också att datorns fläkt helt plötsligt började gå i princip oavbrutet vilket var Apples sätt att hantera det faktum att maskinerna blev väldigt varma.

Denna maskin lärde mig att inte köpa en första generation av en ny Mac igen.

iMac G4

Givetvis lärde jag mig ingenting av läxan med PowerBook G4:an och köpte glatt den första generationens iMac G4. Men faktum är att den datorn fungerade utmärkt och det gör den än i dag då den står hemma hos min ömma moder och tjänar som surf- och e-postmaskin med stor bravur. Jag har bytt hårddisk i den och stoppat i mer minne men annars är den intakt från när den var ny.

PowerMac G5 1.8

Jag slog på stort och köpte min tredje nya Mac, en PowerMac 1.8, med en tillhörande 20″ Apple Cinema Display. Denna gång skulle Rev.A-spöket härja rejält. Det som hände var att firmwarekoden för denna maskin innehöll en bugg som framkallades av att man spelade video med Quicktime eller om datorn stått i viloläge en stund och sedan “väcktes”. Jag kontaktade Apple som frankt svarade att det inte fanns något sådant problem och att jag skulle lämna in datorn på garanti.

Maskinen var inne tre gånger på service och inga fel hittades men vid det tredje tillfället pratade jag med en servicetekniker som avslöjade att Apple gått ut med ett mail till alla serviceverkstäder som instruerade dem att vägra ta emot maskiner av min modell med samma symptom då en fix var på väg. En fix dök upp till slut som uppdaterade firmware och problemet verkade vara löst men då jag av en händelse hade prestandatestat min mac när den var ny, och efter att firmwarekoden var pålagd och OS X ominstallerat, såg jag att maskinens frontside bus var nedklockad. Detta innebar i praktiken att jag inte fick den prestanda jag först betalt för och med detta fakta i näven kontaktade jag Apple och fick till svar att det var bara att gilla läget.

Apples tonläge förändrades dock en aning efter att jag började uppmärksamma detta problem på Macpro och vips så fick jag byta min PowerMac G5 helt gratis mot en ny 1.8Ghz med dubbla processorer och 4GB internminne. Av det kan man lära sig att man inte ska köpa en sprillans ny Rev.A-maskin, oavsett vad det är för modell, och att det är bra att ha en större Macblogg att använda sig av om Apple inte lyssnar.

PowerBook G4 17″

Min första bärbara Mac med en 17″-skärm. En trevlig maskin men G4-processorn verkade vara av samma typ som i min gamla 867Mhz PowerBook G4 12″, det vill säga, en som blev väldigt väldigt varm och givetvis höll fläkten låda därefter. Såldes rätt omgående.

PowerBook G4 15″

Köptes begagnad. Trevlig modell på 1,5GHz som hängde med mig i drygt ett år. Finns numera hemma hos Christian Åhs.

Mac Mini G4

Jag testade under en period att köra med en Mac Mini G4 med en 23″ Apple Cinema Display men kombinationen föll mig aldrig riktigt i smaken. Maskinen var åt helskotta för slö, men skärmen var å andra sidan mycket trevlig.

MacBook Pro 15″

Min fjärde splitter nya dator, och den har, ta i trä, fungerat utmärkt. Jag hade datorn i drygt ett år och efter att en dåvarande kollega meddelade att hans lika gamla MacBook Pro 17″ var till salu gjorde vi ett byte rakt av.

Xserve G4

Min privata server för mail, bloggar och lite annat. Kör OS X Server 10.5 och går som tåget.

MacBook Pro 17″

Min nuvarande dator. För en tid sedan övervägde jag att sälja maskinen men har omvärderat den och insett att jag hellre behåller den. Mycket av detta beror på att jag inte är så imponerad av vad Apple presterat på den bärbara fronten efter att den generation jag använder nu lades till handlingarna.

Fördelarna med en sån här stor maskin överväger nackdelarna. Jag saknar att inte kunna stoppa ner min bärbara dator i en normalstor ryggsäck, men skärmstorleken är verkligen guld värd om man jobbar med grafik eller bilder. Egentligen hade en 15″ MacBook Pro varit bättre ur portabilitetshänseendet men summa summarum är nog den Mac jag varit mest nöjd med under alla mina år som Mac-användare. Förvånansvärt strulfri.© 2021 Omsoc Publishing AB