2009-02-01
Nyhet

Bento 2

När jag testade första versionen av Bento hade jag svårt att se nyttan med programmet. När Bento 2 släpptes bad jag snabbt om ett testexemplar och fick också det. Huruvida jag får ett exemplar av en eventuellt tredje version återstår att se.

För visst, om jag exempelvis planerar en stor fest och vill skapa en kombination av en budget i Excel, en inbjudningslista från mina kontakter i addressboken och sedan spara svar på inbjudan via Mail och kryssa av dessa mot inbjudningslistan så går Bento 2 faktiskt att använda.

Eller för att skapa ett kundregister med potentiella, befintliga och kalla kunder utifrån all data som redan finns i datorn kan man också använda Bento 2, men bara till en viss gräns då Bento 2 till skillnad från Filemaker är en personlig databas, vilket jag tolkar som Filemakers sätt att kastrera Bento 2 så den inte kannibaliserar på Filemakers försäljning. Detta innebär i praktiken att man inte kan dela ut en databas i Bento 2 över ett nätverk. I praktiken innebär det att Bento 2 lämpar sig för ensamföretagare som inte ska dela data mellan datorer. En stilla undran är ju vad som händer om man vill exportera data från Bento 2 till exempelvis just Filemaker för att kunna dela dessa mellan flera datorer.

För att skapa personliga databaser för exempelvis skiv- eller filmsamlingen (där Delicious Library är överlägset allt annat på marknaden) eller, som guiden för journalister föreslår, att skapa olika grupperingar för exempelvis olika typer av kontakter i adressboken, känns Bento 2 både krystat och onödigt. Skulle jag vilja starta Bento 2 för att se om en viss kontakt är en personlig eller affärsmässig dito? Nej, det vet jag nog redan, och om inte annat går det i Addressboken att lägga till en notering på varje kontakt.

Filemaker menar att man kan använda Bento 2 för att “organisera kontakter, kalendrar, e-post, händelser, filer och bilder”. Det känns som något man använder Addressboken, iCal, Mail, Findern och iPhoto till, om man ska vara lite krass.

Det finns en och annan smart funktion, som att kunna ta en bild med din iSight-kamera i programmet och sen lägga till bilden i en vy i Bento 2, men samtidigt kan man fråga vad poängen är med det med tanke på att den typ av bilder man kan ta med en iSight är ganska begränsat.

Mitt problem med Bento 2 är att det över huvudtaget existerar. Jag förstår inte vem som ska använda programmet, och till vad. Bento 2 känns som en uppfinning framtagen för att försöka skapa ett användningsområde, snarare än att försöka vara till hjälp i ett befintligt dito. Jag misstänker att tillverkaren Filemaker också vet detta, men gör sitt bästa för att hålla masken.

För precis som jag sa efter att ha testat första versionen av Bento: det bästa med programmet är dess ikon. Den är verkligen skitsnygg.

Leverantör: Filemaker
Pris: 359 kronor inkl. moms
Återförsäljare: Apple Store© 2019 Omsoc Publishing AB