2009-02-07
Nyhet

Recension – iPhoto '09 och iWeb '09

<

p>

Jag hade inte tänkt posta något test på iLife ’09 utan istället fokusera på iWork ’09 men efter att ha suttit och lekt hela dagen med programmen kan jag helt enkelt inte hålla mig. Håll till godo.

iPhoto ’09

Ansiktsigenkänningen fungerar helt okej, men den är inte perfekt. Jag kan inte klandra iPhoto för att den förväxlar mina två döttrar när de var i samma ålder, men vid flera tillfällen har jag förväxlats med personer som har glasögon och ansiktsbehåring. Prestandan på programmet är helt okej den också. Publicering av bilder till Facebook och Flickr fungerar helt okej men det vore trevligt med ett särskilt namnfält för bilden när man publicerar den utanför iPhoto, annars riskerar man att skicka upp bilder med inspirerande namn som “1071104” eller något sådant.

GPS-funktionen är rätt ball men jag vet inte hur användbar den är i praktiken – vissa bilder som jag tagit exempelvis i Bromma listas som att de är tagna ute i Atlanten.

iWeb ’09

Den största nyheten jag såg fram emot var möjligheten att låta publicera sajten till en FTP-server. Men Apple har i sin vishet förstört funktionen på så många sätt.

Exempel: det namn du döper sidan till, får sidan också fysiskt på webbservern. Döper du din sajt till “jockemelin.se” och även den första sidan till det, heter sidan således “jockemelin.se.html” som sedan laddar alla undersidor. Någon index.html genereras inte över huvud taget såvida du inte döper sidan till “index” men då får den också det som namn i webbläsaren när gäster surfar in.

En annan mindre lyckad egenhet som iWeb ’09 har är att alla roliga effekter som spegeleffekt under bilder eller skuggor runt textfält försvinner när man skickar upp en sida via FTP.

Detta är en enorm besvikelse, och det återstår bara att göra som förr: spara ner sidan till en lokal folder och ladda upp den via FTP, vilket behåller alla snygga effekter på sidan. iWeb ’09 tycks också vara nedlusat av buggar – ändringar man gör på sidan sparas inte alltid och de färger man man välja som bakgrundsfärg ser väldigt bra ut i själva iWeb-editorn men ser inte alls ut på samma sätt i webbläsaren.

Jag återkommer inom kort med lite om Garageband ’09.© 2021 Omsoc Publishing AB