2009-02-09
Nyhet

Wozniaks hybris når nya höjder

Att kritisera Steve Wozniak är ingen bra idé. Men jag gör det ändå. Wozniak ska ha all respekt för att han går sin egna väg och gör vad han känner för, men kanske skulle han ta att överväga om detta är en bra ide. Vad, kanske du undrar? Jo, Steve Wozniak ställer upp i danstävling.

Man kan tycka att hans intresse för undervisning är bra, det tycker iallafall jag. Men under åren har han pumpat in pengar i musikfestivaler och en uppsjö mer eller mindre seriösa företag som alla verkar gilla att ha Wozniaks namn och pengar med sig när de ska ut på marknaden. Wozniak själv verkar också ha drabbats av en smula hybris. Hans självbiografi, iWoz, var i princip oläsbar då han oblygt hyllade sig själv på var och varannan sida och skröt vitt och brett om sina gärningar. Han har öppet hyllat de som hackar iPhones och hoppade precis på ett nytt jobb på ett lagringsföretag. I en kommentar har Wozniak sagt att han “skulle överväga en plats i Apples styrelse om han blev tillfrågad”, men vore jag Wozniak skulle jag nog inte hoppas allt för mycket.

Steven Wozniak är ingen gud. Han skapade två datorer, Apple I och Apple II, som inte var några direkt tekniska underverk utan snarare hack som fungerade tillräckligt bra för att kunna massproduceras. Steven Wozniak är en tvättäkta nörd med alldeles för mycket pengar, ett stort hjärta och ett till synes allt större behov att synas och omnämnas på samma sätt som Jobs.

Eller för att tala i klarspråk: Steve Wozniak är uttråkad, och tycks identifiera sig med myten om sig själv. Tiden får visa om han till slut finner sig tillrätta i världen men som det är nu känns det lite jobbigt att se hur han håller på.© 2021 Omsoc Publishing AB