2009-02-13
Nyhet

Push-notifieringar + Snow Leopard Server = Sant

Jag undviker rykten och liknande som pesten och det är ytterst sällan jag postar sånt här på Macpro. Men jag har liksom många andra serveradministratörer undrat när Apple ska koppla ihop iPhone med Mac OS X Server bortom användandet av IMAP och SMTP.

Svaret verkar komma i Snow Leopard Server, åtminstone om man ska tro denna artikel som menar att Apple istället för att fortsätta använda det av Microsoft licensierade ActiveSync-protokollet nu utvecklar ett eget protokoll som byggs in i Snow Leopard Server.

ActiveSync fungerar bra, men det krävs att man öppnar en hel del portar i brandväggen vilket enligt vissa exponerar mailservern lite väl mycket. Att man måste öppna någon form av port, eller använda sig av ett VPN, är helt okej och det tror jag alla accepterar, men fem TCP-portar och en UDP-port känns väl lite väl mycket.

Om det nu är så att Apple bygger in push för mail, kalender, kontakter och andra tjänster (egenhostad iChat, exempelvis) i Snow Leopard Server kommer de inte bara att göra sina befintliga kunder glada, de kommer nästan garanterat att attrahera en uppsjö av nya kunder som vill bryta sig loss från Exchange Server som, vilket är att svära en aning i kyrkan, är helt okej för slutanvändaren, men för en administratör är det en mardröm när något går åt skogen.

Och åt skogen går det alltid till slut.© 2021 Omsoc Publishing AB