2009-02-19
Nyhet

Macprointervjun

Jag såg att Antware börjat utveckla intressanta applikationer för iPhone och tänkte att en pratstund (via mail, men ändå) med Anton Holmquist på Antware kunde vara av intresse. Håll till godo!

Hur länge har du utvecklat för Mac respektive iPhone?

Jag är inte huvudansvarig för iPhone-programmeringen utan programmeringsmässigt sysslar jag mest med widgetutvecklingen. Större delen av arbetstiden ägnar jag för närvarande annat pappersarbete med kundkontakt.

Vilket är roligast, utveckla för Mac eller iPhone?

iPhone är fortfarande en ny och fräsch plattform som ännu har potential för nya användningsområden, så den får blir mitt val.

Berätta mer om Antware och dess historia.

Det hela började för ungefär ett år sedan när jag skapade en widget, Lokaltrafik för att snabbt kunna göra resesökningar i Dashboard. Efter det blev jag tillfrågad av Skånetrafiken att ta fram en officiell widget åt dem och sedan utvecklades det till att innefatta elva stycken ytterligare trafikbolag. Vi insåg tidigt även potentialen med en reseplanerare för iPhone, och har för inte så länge sedan lanserat en applikation åt Jönköpings Lokaltrafik som ligger uppe på AppStore. I dagsläget diskuterar vi ytterligare potentiella tjänster med andra företag, men vi får se vart det leder.

Är Antware ett deltidsprojekt eller är det något du livnär dig på helt och hållet?

Jag läser sista året till civilingenjör på LTH och det har inte varit några problem att kombinera företagandet med studierna. Omsättningsmässigt har det den senaste tiden gått bra, men jag avser att slutföra mina studier först och främst.

Har du erfarenhet av att utveckla för andra miljöer, exempelvis Linux eller Windows. Om ja, hur tycker du OS X och iPhone är jämfört med dessa som utvecklingsplattformar?

Jag tycker att Apple med några få undantag gör ett bra jobb för att göra det enkelt och roligt att utveckla deras sina plattformar. De andra operativsystemen har jag lämnat bakom mig och har ingen åsikt om.

Vilka råd och tips har du till andra som börja arbeta som utvecklare på frilansbasis?

Var modig och tveka inte att höra av dig till de större företagen om du tycker att du har en bra idé.

Hur ser din egna datormiljö ut? Vilken utrustning använder du?

Jag använder en iMac 20″, MacBook Alu, iBook och iPhone 3G som jag håller synkroniserade med MobileMe.

Kan du berätta något om kommande projekt från Antware?

Vi arbetar just nu med iPhone-applikationer till två stycken trafikbolag, varav ett beräknas ligga uppe på AppStore inom 2-3 veckor. Vilka det är får tiden utvisa…© 2021 Omsoc Publishing AB