2009-02-21
Nyhet

App Store

Jag skrev tidigare om hur Electronic Free Foundation, EFF ville göra det lagligt att låsa upp iPhone och därmed göra det enklare att installera program utanför App Store. Apple är inte helt överraskande negativ till idén och försvarar monopolet i App Store med näbbar och klor.

Röster hörs nu också från Skype och Mozilla som backar EFF:s förslag. Det är väl ingen vild gissning att de är frustrerade över att inte få ut Firefox eller Skypes applikation för internettelefoni till iPhone, men diskussionen är onekligen intressant:

Är App Store bra, eller rent av något negativt? Jag har flera applikationer installerade i min iPhone som jag definitivt inte hade kunnat få via App Store, och det gör min iPhone bra mycket mer användbar. Är det Apples sak att begränsa vad jag får använda iPhone till, för att det ligger i deras intresse att en applikation antingen inte får konkurrera med en funktion som redan finns i telefonen, eller för den delen, att Apple går miste på intäkter från applikationsförsäljningen.

App Store är en bra plats för små och oberoende utvecklare att få ut sina applikationer och tjäna rejäla pengar istället för att sälja dem på egen hand och behöva ta hand om hela apparaten med distribution, försäljning, och så vidare.

Men App Store riskerar också att bromsa utvecklingen och innovationen hos både små och stora utvecklare som kan stärka iPhones position på marknaden ytterligare.

Apple riskerar att skjuta sig själva i fötterna, och konkurrenterna, som vi kan le lite snett åt i deras försök att starta egna “App Stores”, lär inte göra om Apples misstag om det visar sig att App Store bygger på en bristfällig affärsmodell.© 2019 Omsoc Publishing AB