2009-02-24
Nyhet

En känsla som försvann

Shawn Blanc prestandatestade sina tre Mac-datorer, en Mac Pro, En ny MacBook Pro och hans gamla 1.33GHz PowerBook G4 12″. Givetvis är de två x86-Mac:arna snabbare än den gamla G4:an, men mycket långsammare är den faktiskt inte, i synnerhet inte med tanke på dess ålder.

Många snackar strunt om G4:an, och gjorde det även när processorn fortfarande användes i Apples maskiner. Men för egen del tyckte jag den helt klart höll måttet, och ska man bli en gnutta nostalgisk var PowerPC:n en stor del av Mac:en själ. Det var en sluten värld där man körde Mac OS X, eller om man var en aning mer äventyrlig, Linux. Men det gick inte att installera Windows på sin Mac, och köpte man en Mac var det bara att acceptera att man valt bort allt vad Windows hette.

Nu har vi hyperdesignade PC:s med Apple-logotyper på. De är snabbare, och man får onekligen mer för mindre pengar. Kvaliteten är nog den samma, och tänker man förnuftigt så inser man givetvis att en Mac med en X86-processor är framtiden och att det är bra affärer för Apple eftersom företagen numera vågar köpa in Mac:ar med argumentet att “om vi inte gillar OS X kan vi alltid lägga Windows på dem.

Men att köpa en PowerPC-baserad Mac, det var ett statement, ett meddelande till omvärlden. Man vågade tänka annorlunda, och man stod upp för sitt val av dator inför en oförstående omgivning.

Jag undrar ibland var den känslan tog vägen.© 2019 Omsoc Publishing AB