2009-03-03
Test

MacBook Pro 17" (LED-Display)

Den är stor. Vääääldigt stor. Jag pratar tyvärr inte om en gädda jag fångade i somras, utan om nya MacBook Pro. Innan jag går in på testet är det dags att dra några förutsättningar:

1. Jag äger en senare modell av den förra generationens MacBook Pro 17″. Jag gillar den.
2. Jag har den senaste modellen av MacBook som dator på jobbet och.. tja, gillar den ganska mycket.
3. Jag är sjukt kinkig när det kommer till tangentbord. Mer om det senare.

Med det ur vägen kan jag övergå till att säga vad jag tycker om den nya MacBook Pro. För jo, den känns stor. Nästan större än den MacBook Pro 17″ jag redan äger. Det går dock inte att komma ifrån att finishen på den här nyare modellen är väldigt lyckad. Apple har i mitt tycke tagit aluminiumkänslan så långt det bara går och allt känns väldigt ordentligt ihopskruvat.

Men innan jag hyllar, finns det dock saker att gnälla på. Som exempelvis de skarpa kanterna runt datorn. På en mindre modell, som min lilla MacBook eller kanske också 15″-modellen av MacBook Pro, så märker man inte av detta på samma sätt, men då tangentbordet sitter längre upp i chassit på 17″-modellen finns faktiskt risken att man kan få rivmärken på handlederna om man arbetar länge vid datorn. Långärmat eller en hyfsat krystad arbetsställning där handlederna inte vilar på datorn, tycks vara lösningen.

Det svarta tangentbordet gör inte den här datorn rättvisa. Det känns nästintill som ett hån att få samma sniktangentbord som i MacBooken i en lyxmodell som denna. Låt gå att tangenterna är upplysta och att det givetvis är otroligt snyggt, men det går inte att komma ifrån att den förra generationens tangentbord i mitt tycke är mycket bättre. För mig är det inte en vanesak, utan snarare en fråga om total avsaknad av känsla i den nya tangentbordsmodellen. Slaglängden är kortare och tangenterna är i princip platta vilket gör att om man skriver väldigt fort (som jag) och inte tittar på tangentbordet när man skriver (som jag) så tar det mycket längre tid att få upp farten i sitt skrivande. Detta plus att man sitter och nästan hamrar på tangenterna för att det är så dålig känsla i dem gör inte att man känner sig direkt sugen på att sätta sig och just skriva. Fingrarna liksom slirar runt på tangenterna och man får aldrig upp någon riktig rytm i skrivandet

Så var det då det här med batteriet. Enligt Apple ska batteriet hålla åtta timmar. Men jag förstår inte riktigt hur för vid 88% laddning ska batteriet hålla 5 timmar och sjutton minuter, enligt batterimätaren i Mac OS X. Åtta timmar är givetvis en optimistmätning, med ljuset på skärmen neddraget i botten och allt vad trådlös kommunikation avstängt, men drygt fem timmar med högsta ljusstyrka och fullt fräs på det trådlösa nätet är inte fel det heller.

En helt makalös skärm

Skärmen är, minst sagt, helt makalös. Mitt testex från Apple hade den högglansiga skärmen men jag måste erkänna att jag antingen vant mig, eller så är det inte så störande som jag minns det. Upplösningen, 1900×1200, är enormt mycket trevligare än den på min gamla modell, 1650×1080, och ljusstyrkan är bara helt enorm. Man är inte långt ifrån att bli bländad emellanåt om man först suttit med gammelmac:en och sen gått över till det här testexemplaret. En stilla tanke om hur den här typen av skärmar påverkar våra ögon på några års sikt susar igenom huvudet men får aldrig riktigt något fäste. Kanske är det som med hörlurar, man krämar på högsta volym mitt i en fantastisk låt och tänker inte riktigt på konsekvenserna?

De borrade hålen för högtalarna är mindre jämfört med förra generationen, vilket bara är bra. Det fastnar lätt damm i min MacBook Pro 17″ precis där och det är verkligen inte snyggt.

Vad får du då för pengarna? En sjukt snygg, inte särskilt bärbar arbetsstation med en fullkomligt underbar skärm, undermåligt tangentbord och enormt goda anslutningsmöjligheter. Det är upp till var och en att avgöra om det är värt nästan 26000 kronor inklusive moms (med 4GB internminne och 320GB hårddisk). Maskinen går att utöka till 8GB internminne vilket gör att den torde räcka till riktigt länge.

Plus: Ruskigt bra skärm. Kvick som en vessla. Enorma expansionsmöjligheter. Bra batteritid.
Minus: Musplattan tar tid att vänja sig vid. Tangentbordet känns billigt. Batteriet går inte att byta utan större ingrepp på verkstad.
Summering: MacBook Pro 17″ har inte tagit ett steg framåt, utan ett steg en aning åt sidan istället. Det är både plus och minus med den här maskinen och förhoppningsvis kommer Apple att adressera dess svagheter till nästa uppgradering.

Leverantör:Apple
Pris: Från 25495 kronor inkl. moms
Återförsäljare: Apple Store.© 2021 Omsoc Publishing AB