2009-03-08
Nyhet

Varför Pre blir slutet för Palm

Kanske ska Palm-investeraren Roger McNamee fundera en gång till om hans senaste uttalande om att alla de som var tidigt ute med att köpa iPhone kommer att dumpa dessa till förmån för Palms kommande handdator Pre. Rrrright. (Via Daring Fireball)

iPhone är inte perfekt. Inte på något sätt. Försöker man surfa till något tyngre med 3G-modellen märks det tydligt att processorn i iPhone 3G, som ändå ska vara snabbare än den i EDGE-modellen, inte hänger med. Telefonen uppför sig som att den bokstavligt talat gjort i brallan och sedan funderar på vad den ska göra av hela klabbet. Det är också väldigt talande att iPhone 3G känns snabbare på det mesta först när man slagit av 3G-funktionen.

Men gränssnittet i iPhone är överlägset allt. Det är nyskapande och samtidigt så genialt utformat så det känns väldigt bekant inom några minuter efter att man först börjat använda telefonen. Affärsmodellen runt iPhone är också extremt smart. Den maximerar intäkterna åt både operatörer och åt Apple själva men jag har än så länge inte mött en enda iPhone 3G-ägare som klagar på att telefonen är dyr att använda.

Jag antar att allt detta, telefonens tekniska tillkortakommanden till trots, är anledningen till att Palm har kopierat så mycket de bara orkat från Apple och iPhone och sedan tryckt ner det i en produkt de kallar för Pre.

Jag har skrivit ganska mycket om Pre tidigare, och kallat den Pre(y), men det gör jag inte nödvändigtvis för att jag springer i Apples ledband eller vill hylla allt som Jobs och hans mannar skickar ut på marknaden. Jag gör det för att Palm ligger två år efter Apple redan innan Pre lanserats, och jag gör det för att Palm aldrig kommer att nå den framgång de själva verkar tro så blint på.

Varför?

Därför att innovation kommer från ett företags kärna. Det finns i dess ryggrad, dess DNA. Palm har inte visat ett uns av innovation sedan de satte sin första Palm-handdator på marknaden, och nu har de helt plötsligt tagit fram en produkt full av ideér som någon annan lagt ner år av utveckling på.

Man kan kalla Apple för en sekt, eller precis vad som helst, men de har bevisat något väldigt viktigt och det är att innovation och en vilja att våga ta risker har lett till något storartat. De tjänar pengar som aldrig förr och fortsätter att satsa på innovativ design och funktion.

Palm tycks tro att bara genom att kopiera vad Apple gör ska göra att företaget, som varit på randen till konkurs i åratal, ska bli stort, framgångsrikt och en spelare att räkna med.

Palm inser nog inte hur fel ute de är. Att vara innovativ och att utveckla egna produkter med en egen känsla och stil kostar pengar och tid, och Palm har ingetdera utan väljer istället att ta ett antal genvägar och studerar man historien ser man snabbt att genvägar sällan är en väg till framgång. Ett talande exempel på det är när Palm valde att licensera Windows Mobile, då företaget inte hade någon egen produkt att stoppa i sin smartphone, och kanske också hoppades på att ett steg över till Microsoft skulle ge dem massor av intäkter. Tyvärr är man inte unik i Windows Mobile-världen utan bara en av väldigt många tillverkare av enheter med samma operativsystem.

Palm tar inte bara genvägar när det gäller produktutveckling. De har inget distributionsnät utanför USA förutom sin egen webbshop. De har ingen marknadsföring, ingen PR-maskin, ingenting utanför USA. De är helt beroende av tredjepartsutvecklare, där jag vågar påstå att en stor del av dessa redan sitter och utvecklar för fullt för en smartphone som sålt över tio miljoner exemplar världen över.

Floppar Pre, vilket den troligen gör, blir det slutet för Palm. Företaget har grävt ner massor med pengar och har fått ta in ännu mer från investerare för att få ut Pre på marknaden. Palm har ingen annan väg framåt än den med Pre och utan den finns just ingenting kvar att tjäna pengar på. Palm vet det, och investeraren Roger McNamee vet det också.© 2021 Omsoc Publishing AB